19 Noorderbergstraat – Dansschool van Spiegel

Steek het Muggeplein schuin over en ga rechts de Noordenbergstraat in. Loop deze bijna tot het einde door.

Een opvallende verschijning
Op de locatie waar de Viking (nieuwe theater & Filmhuis) wordt gebouwd was van 1929 tot de gedwongen sluiting in 1941 de dansschool van Maurits Theodoor van Spiegel gesitueerd. Van de eigenaar Mau van Spiegel was in heel Deventer bekend dat hij homo was. Eerder deze wandeling werd al het zedenschandaal bij de Wilhelminafontein genoemd. De dansschool annex woonhuis aan de Nieuwe Markt is in de oorlog gebombardeerd en maakte daarna plaats voor een sporthal van de MEAO.

In deze sporthal werd in december 1987 het landelijke COC-congres gehouden waarbij alle COC afdelingen in Deventer te gast waren. Uniek dat jaar was ook de officiële ontvangst van alle congresgangers door het College van Burgemeester en Wethouders van Deventer in het Stadhuis.

De sporthal werd jarenlang gebruikt door Deventer diversionist Joska van Vuuren tot de sloop in 2014. Momenteel wordt hier Theater en Filmhuis De Viking gebouwd.

Meer informatie over Mau van Spiegel

Ga naar de volgende locatie.

Ga naar de plattegrond