D66-motie veilige opvang LHBT’s aangenomen


 
Bron: gay.nl

Donderdag 3 maart stemde een meerderheid in de Tweede Kamer vóór een motie van Vera Bergkamp en Pia Dijkstra (D66), waarin de regering wordt opgeroepen LHBT-asielzoekers in noodsituaties aparte, veilige opvang aan te bieden.

Tot nu toe was er geen aparte opvang voor kwetsbare vluchtelingen, gezien het kabinet van mening was dat de asielopvang een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Ruzies moeten worden uitgepraat en bij overtredingen van de wet moet er aangifte worden gedaan. ‘De stap om aangifte te doen is echter vaak erg groot. In eigen land werden deze mensen ook door de politie gediscrimineerd. Ze vertrouwen de autoriteiten daarom niet’, aldus Sandro Kortekaas van stichting LGBT Asylum Support in het NOS-journaal van afgelopen zondag.

Tweesporenbeleid
De voorgestelde wijziging in het beleid is puur bedoeld voor noodsituaties; LHBT-asielzoekers zullen niet structureel apart worden opgevangen. Het COC reageert verheugd dat er schot in de zaak zit. Het is volgens de organisatie een flinke stap in de goede richting. COC pleit voor een tweesporenbeleid, daden van discriminatie moeten hard worden aangepakt en slachtoffers die daar behoefte aan hebben moeten apart en veilig kunnen worden opgevangen.

Oproep
In Nieuwsuur deed COC Nederland maandagavond een oproep aan de Tweede Kamer om te stemmen voor aparte, veilige opvang in noodsituaties. Zij drongen op 5 februari middels een open brief reeds aan op de motie. In de uitzending van Nieuwsuur maakte PvdA bekend voor te zijn, waarmee een meerderheid voor het voorstel gisteren al binnen handbereik leek. De motie werd op voorhand tevens openlijk gesteund door SP, GroenLinks, en ChristenUnie. Uiteindelijk stemden VVD, CDA, PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, Houwers van Vliet Kuzu/Öztörk tegen. Het betrof een hoofdelijke stemming, dus het is niet duidelijk hoe alle fracties precies gestemd hebben

‘Kill gay’
COC Nijmegen maakte begin februari bekend dat LHBT-asielzoekers in de noodopvang in Heumensoord ernstig bedreigd werden. Zo werden er briefjes met de tekst ‘kill gay’ aangetroffen en vond een van de asielzoekers een mes dat in zijn matras was gestoken. Sinds oktober vorig jaar ontving COC Nederland 21 gedocumenteerde klachten over discriminatie, pesterijen en bedreigingen tegen LHBT’s. Stichting LGBT Asylum Support laat weten maar liefst 70 meldingen van discriminatie te hebben ontvangen.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!