'Homofoob' Voetbal Inside in opspraak


 
Bron: gaysite.nl

De afgelopen dagen is het RTL-voetbalpraatprogramma Voetbal Inside (VI) in opspraak geraakt omdat één van de presentatoren homofobe opmerkingen zou hebben gemaakt. René van der Gijp liet maandagavond weten dat hij liever naar andere programma’s kijkt dan naar homo’s die trouwen. Hij verwees hiermee naar de laatste aflevering van ‘Gordon gaat trouwen… Maar met wie?’. Politica Sylvana Simons en de activistische programmamaakster Sunny Bergman hebben zich zeer gestoord aan deze opmerking en riepen op tot een reclameboycot van VI wegens homofoob taalgebruik. In reactie hierop ontstond de afgelopen dagen een storm van kritiek op zowel VI als op de oproep van Sylvana Simons.

In RTL Boulevard zei presentator Peter van der Vorst zich als jonge homo niet veilig te voelen als hij VI zou kijken. “Het zijn onhandige, domme, kwetsende grappen die jonge homo’s kunnen kwetsen en zich onveilig kunnen laten voelen, bijvoorbeeld in de voetballerij,” aldus Van der Vorst. Een woordvoerder van het COC beaamt dat Van der Gijp al jarenlang foute grappen maakt. “Maar het lijkt de laatste tijd alleen maar erger te worden,” stelt de zegsman. VI-boegbeeld Johan Derksen wordt niet warm of koud van de beschuldigingen en stelt als reactie op de commotie dat hij en Van der Gijp “in geen geval homofoob zijn”. “We zeggen in het programma met een grote knipoog dingen die waarschijnlijk ook in de meeste voetbalkantines worden geroepen. Bij wijze van grap. Niet om wie dan ook te kwetsen.”

Toch laten de drie hoofdsponsors van de populaire tv-talkshow in diverse media weten in gesprek te zijn met RTL. Heineken, de Nederlandse Loterij (Toto) en Gillette stellen dat ze geen invloed hebben op de inhoud van VI maar wel zorgen hebben over de commotie die is ontstaan. Ze distantiëren zich van kwetsende uitspraken en hebben hun zorgen geuit bij RTL. “We vinden dat er recht op vrijheid van meningsuiting moet zijn in Nederland, maar dat ontneemt een programma als VI niet de verantwoordelijk om de inhoud ervan te bewaken. Daar letten we als sponsor ook zeer scherp op,” aldus een woordvoerder van één van de sponsoren.

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!