Aanzienlijk meer Cubaanse LHBT-vluchtelingen


 
Bron: gaysite.nl

Aanzienlijk meer vluchtelingen uit Cuba hebben in 2017 asiel aangevraagd in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het zou voornamelijk gaan om LHBT-vluchtelingen waarbij de groep transgenders is oververtegenwoordigd. Volgens LHBT’s die asiel aanvragen verslechtert hun positie in snel tempo maar vanuit Nederland is moeilijk duidelijk te krijgen wat er precies gaande is in Cuba. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers heeft de Tweede Kamer toegezegd om nog voor de zomer met meer informatie te komen.

In 2015 kwamen nog 9 Cubaanse vluchtelingen naar Nederland, een jaar later waren dat er 23. Vorig jaar vroegen in totaal maar liefst 256 vluchtelingen uit Cuba asiel aan in ons land. In november was al een opvallende stijging waarneembaar maar in december alleen al zochten 121 asielzoekers veiligheid in Nederland. Alleen uit Syriƫ kwamen in december meer vluchtelingen naar Nederland. Waarom ons land zo populair is is niet geheel duidelijk maar het vermoeden is dat Nederland in de Cubaanse LHBT-gemeenschap bekend staat als veilig toevluchtsoord. Nederland is ook een praktische plaats voor Cubaanse vluchtelingen. Zij kunnen visumvrij reizen naar Rusland. Het vliegtuig naar Moskou maakt een tussenlanding op Schiphol alwaar asieladvocaten hun handen inmiddels vol hebben aan de Cubaanse asielzoekers.

Homoseksualiteit is sinds 1979 niet meer strafbaar in Cuba maar homostellen worden nog altijd niet erkend. De overheid kondigde lang geleden al aan dat er wetten in de maak zijn die de LHBT-gemeenschap moeten beschermen maar hier is nog niets van terecht gekomen. Ook met de maatschappelijke acceptatie van de LHBT-gemeenschap is het nog altijd slecht gesteld en rust er nog een groot taboe op homoseksualiteit.

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!