Rokjesdag


 
Bron: wikipedia.org

Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een korte rok zou dragen (op blote benen – geen panty’s en dergelijke), doorgaans midden april.

Deze term bestaat al veel langer, maar is in Nederland bekend geworden door Martin Bril, die ten onrechte doorgaat voor de bedenker van de term. Hij maakte het woord populair. Bril gebruikte ‘rokjesdag’ voor het eerst in 1996 in een column in Het Parool, waarna hij er regelmatig op terugkwam in zijn columns, onder andere in de Volkskrant. De term is inmiddels zo ingeburgerd, dat deze is opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, overigens zonder directe uitleg maar met een verwijzing naar de synonieme term bloesjesdag.

Brils fascinatie voor dit fenomeen had niet te maken met erotiek, zoals hij meermalen vanwege met name vrouwelijke critici uiteen heeft gezet, als wel met het door hem waargenomen gegeven dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens en masse op straat verschijnen met blote benen en een rok.

Een eerdere vermelding van dit verschijnsel in de lente komt voor in de film L’Homme qui aimait les femmes van Fran├žois Truffaut uit 1977.

In Amerika is dit fenomeen bekend als Skirt day.

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!