Pijnlijk: Nederland valt uit top 10 LHBTI-rechten

Bron: coc.nl

Nederland valt uit de Europese top 10 van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land staat op de elfde plaats van de vandaag verschenen Rainbow Europe Index 2018 van de Europese LHBTI-organisatie ILGA. Het COC noemt het ‘pijnlijk’ en roept regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken.

“Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken.”

ILGA-Europe spreekt van een ‘wake-up call’: “Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers”, zegt ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis. “Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.”

Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen in ons land niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen. Ook kent Nederland geen expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet en heeft ons land geen hatecrime-wetgeving om discriminatie zwaarder mee te bestraffen.

Het COC pleit er al lang voor om deze zaken beter te regelen. Er zijn beloften over opgenomen in het Regenboog Stembusakkoord dat het COC in 2017 sloot met acht politieke partijen. Het COC dringt aan op snelle uitvoering van dit akkoord.

Koploper in de Rainbow Europe Index 2018 is Malta, gevolgd door België en Noorwegen. Azerbeidzjan, Armenië en Turkije bungelen onderaan. ILGA-Europe onthulde de Rainbow Europe Index vandaag in de Portugese hoofdstad Lissabon. De Rainbow Index heeft betrekking op LHBTI-rechten, niet op de publieke opinie over LHBTI’s.

~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.