Homopartner welkom in hele EU

Bron: gaysite.nl

Een echtgenoot of echtgenote heeft binnen de Europese Unie recht op verblijf bij zijn of haar partner van hetzelfde geslacht, ook als een van de partners geen EU-burger is. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag bepaald. Elk individueel land mag zelf bepalen of zij het huwelijk openstelt voor paren van het zelfde geslacht maar het Hof is van mening dat de EU-lidstaten een homoseksuele huwelijkspartner van buiten de EU geen permanent verblijfsrecht mogen weigeren als het huwelijk in een EU-lidstaat heeft plaatsgevonden.

Het Hof deed uitspraak in een zaak aangespannen door een homostel dat zich wilde vestigen in Roemenië. De verblijfsvergunning van een Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man werd door Roemenië geweigerd omdat het land het huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht niet erkent. Het stel had eerst samengewoond in de Verenigde Staten en trouwde in 2010 in Brussel. Twee jaar later dienden ze een verzoek in om zich Roemenië te vestigen. Dit verzoek werd herhaalde malen door Roemenië, dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, afgewezen. De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het Grondwettelijk Hof van Roemenië dat het vervolgens voorlegde aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.