LHBTI-asielbeleid minder gebaseerd op stereotypen

Bron: gaysite.nl

Vooroordelen en stereotypen over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders zullen niet langer de kern vormen van het LHBTI-asielbeleid. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid woensdag aan de Tweede Kamer stuurde. “Het is positief dat de staatssecretaris de beoordeling van LHBTI-asielzoekers niet meer baseert op vooroordelen en stereotypen over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Dat is pure winst,” aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “Tegelijkertijd zijn we bang dat die vooroordelen via de achterdeur toch weer de kop op zullen steken bij de beoordeling. Daar gaan we als COC heel scherp op letten.”

De kern van het huidige LHBTI-asielbeleid wordt gevormd door het stereotype criterium dat LHBTI’s altijd een ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ doormaken waarin ze worstelen met hun seksuele identiteit. Dat bleek recent uit onderzoek van het COC. De IND geloofde bijvoorbeeld niet dat een asielzoeker homoseksueel was omdat hij ‘zonder enige scrupules zijn homoseksualiteit omarmde’. Veel LHBTI-asielzoekers hebben dit zelfacceptatieproces nooit doorgemaakt, begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt en/of kunnen er niet gedetailleerd over vertellen. Asielverzoeken werden op grond van dit criterium ten onrechte afgewezen en mensen werden teruggestuurd naar landen waar hun leven gevaar loopt. Het zelfacceptatiecriterium verdwijnt als kern van het LHBTI-asielbeleid, zo blijkt uit de brief van Harbers.

Uit de brief blijkt verder dat de IND voortaan foto’s en verklaringen van de partner van de asielzoeker meeneemt bij de beoordeling van de vraag of een asielzoeker LHBTI is. Verder komen er meer trainingen en gespecialiseerde medewerkers om vooroordelen over LHBTI’s bij de IND weg te nemen. De staatssecretaris gaat in het beleid meer gewicht toekennen aan het eigen, authentieke verhaal van de asielzoeker, zo blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer.

~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.