Goed nieuws voor homoparen met draagmoeder

Bron: coc.nl

Goed nieuws voor homoparen die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen: zij hoeven daarvoor vanaf volgend jaar niet meer naar het buitenland. Uit onderzoek van het tv-programma De Monitorblijkt dat minstens twee IVF-klinieken gaan starten met draagmoederschap voor homoparen.

COC Nederland en Meer dan Gewenst zijn verheugd over het nieuws over draagmoederschap voor homoparen. Luc Nibbeling, voorzitter van Meer dan Gewenst, spreekt van ‘een grote sprong voorwaarts’.

Samen met Meer dan Gewenst roept het COC kabinet en Kamer op draagmoederschap nu ook wettelijk goed te regelen, in het belang van het kind, draagmoeder en wensouders. De Staatscommissie Herijking Ouderschap deed daarvoor al twee jaar geleden een voorstel.

De Monitor meldt dat het in MC Kinderwens in Leiderdorp gaat om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan één van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

Nog twee andere klinieken overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap voor homoparen. Het gaat om het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Het VUmc is nu het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroparen al terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

De beroepsgroep van Nederlandse Gynaecologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homostellen, maar wettelijk is dat nog niet goed geregeld. Twee jaar geleden adviseerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap om een specifieke wettelijke regeling voor draagmoederschap op te stellen, om zo de risico’s voor alle betrokkenen te beperken. Vooralsnog komt de regering echter pas in 2019 met voorstellen voor het wettelijk regelen van draagmoederschap.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.