Internationaal onderzoek naar homovervolging in Tsjetsjenië

Bron: coc.nl

Er komt een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, waaronder de vervolging van homoseksuelen in de Russische deelrepubliek. Dat maakte de Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE*) donderdag 1 november bekend. In Nederland staat deze organisatie bekend als OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). COC Nederland zette zich in voor het onderzoek en is blij met het besluit.

Deze week stelden 16 OSCE-landen, waaronder Nederland, het zogenaamdeMoskou Mechanisme in werking. Daarmee wordt verwezen naar een bepaling in eenOSCE-mensenrechtenverdrag dat in 1991 in Moskou werd ondertekend. Met dit mechanisme kan de OSCE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OSCE-lidstaat. Het is een van de zwaarste middelen waarover de OSCE beschikt en het wordt maar zelden ingezet.

De OSCE neemt dit verstrekkende besluit omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar stelselmatig weigerde mee te werken aan onderzoek naar berichten over mensenrechtenschendingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Daarbij gaat het onder meer om vervolging van homoseksuele mannen in 2017.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.