Regenboogvlag uit protest tegen Nashville-Verklaring

Onderstaande tekst is afkomstig uit De Stentor van 8 januari 2019. Het hele artikel is via deze link te bekijken.

De regenboogvlag wordt uit protest tegen de Nashville-verklaring dinsdag bij gemeentehuizen in het hele land gehesen, maar niet in de regenboogsteden Zutphen, Zwolle, Deventer.

Het Zutphense college kiest ervoor om zich niet te mengen in de ophef, zegt wethouder Mathijs ten Broeke hierover: ,,De gemeente Zutphen is een regenbooggemeente, niet alleen wanneer dit extra in het nieuws is, maar alle dagen van het jaar. De Nashville-verklaring verandert daar niets aan. In Zutphen is een plek voor iedereen, in vrijheid en in veiligheid, daar ben ik trots op.”

Ook in Deventer laat de gemeente de regenboogvlag niet wapperen als teken van protest tegen de omstreden Nashville-verklaring. ,,Wij zijn fel tegen deze verklaring, maar vinden het niet nodig nu de regenboogvlag te hijsen. Deventer is 365 dagen per jaar een regenbooggemeente. Bij ons is iedereen even welkom en evenveel waard’’, zegt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman.

In Apeldoorn is dezelfde keuze gemaakt, zo geeft een woordvoerder aan. ,,In Apeldoorn is iedereen welkom. Dit dragen we bijvoorbeeld uit via het regenboog-zebrapad dat is aangelegd op het stationsplein. En we kiezen er ook nadrukkelijk voor om de regenboogvlag te hijsen op de jaarlijkse Coming-out dag op 11 oktober. Er is niet voor gekozen om dat vandaag of op andere dagen ook te doen.’’

Aanvulling van COC Deventer e.o.: Wel zijn er eigen initiatieven. Zo hangt bijv. op zondag 13 januari tijdens de eredienst een regenboogvlag aan Het Penninckshuis op de Brink in Deventer. Hiermee wil de Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis een sterk signaal afgeven het niet eens te zijn met de inhoud van de Nashville Verklaring.

Tags: