Jos Wijnhovenlezing - Goddelijke LHBT

woensdag 5 juni 2019

Woensdag 5 juni – Inloop 19.30 uur – Aanvang 20.00 uur.

Centrum Bibliotheek – Entree € 5,00 (inclusief drankje in de pauze)

Meer informatie en kaartverkoop via de website van de Bibliotheek Deventer

Jos Wijnhoven was antiquaar, kenner van (oude) boeken, kunst en cultuur, gedreven organisator en liefdevol mens… een eerbetoon aan Jos Wijnhoven. Met deze jaarlijks terugkerende lezing delen we Jos’ passie voor schrijvers, schrijven, kunst en cultuur.

Goddelijke lhbt

De goden uit de Oudheid waren soms net mensen. Ze werden verliefd, ze gingen vreemd, ze werden jaloers en ze namen wraak. Niets menselijks was hun vreemd en zeker niet liefde en seks. Ook niet de homoseksuele. In ‘Metamorphosen’ van de Romeinse schrijver Ovidius staat een keur aan bijzondere verhalen waarvan niet alleen goden, maar ook nimfen en stervelingen de hoofdpersonen waren.

Zo werd Apollo verliefd op Hyacinthus, die hij echter bij ongeluk met een  discus doodde. Op de plek waar Hyacinthus’ bloed op de grond vloeide, groeiden, hoe kan het anders, hyacinten. Callisto, een van de nimfen van Diana werd door haar eigen meesteres verleid en werd zwanger. Het bleek niet de echte Diana te zijn, maar Jupiter die zich als Diana had vermomd. En wat denkt u van Hermaphroditus? Inderdaad, hij was de zoon van Hermes en Aphrodite (in het Latijn Mercurius en Venus). Een van Diana’s nimfen werd zo verliefd op hem en klampte zich zo stevig aan hem vast dat hun lichamen versmolten.

Deze mythen zijn eeuwenlang in de kunst verbeeld. De wijze waarop dat gebeurde, soms behoorlijk erotisch, ziet u in deze lezing die op Ovidius’ LHBT-verhalen is toegespitst.

Meer informatie en kaartverkoop via de website van de Bibliotheek Deventer