Oproep: vrijwilligers en ‘Levende Boeken’ gezocht!

Na de succesvolle edities in 2017 en 2018 is er op zaterdag 2 november aanstaande opnieuw de ‘Human Library Apeldoorn’ in CODA Centrale Bibliotheek. Hiervoor zijn wij op zoek naar ‘levende boeken’: mensen die in het dagelijks leven vaak te maken hebben met vooroordelen. Zij voeren korte gesprekjes met bezoekers. Het doel is om dialoog op te zetten tussen mensen die elkaar normaal gesproken misschien niet zouden tegenkomen. En daarmee ook vooroordelen tegen te gaan. Zo kun je een gesprek aangaan met ‘boeken’ zoals ‘transgender’, ‘moslim’ en ‘gehandicapt’.

Hier een filmpje van eerdere edities: https://youtu.be/mmkskRs_ewo en op de website www.thehumanlibrary.nl foto’s van verschillende edities.

Heb je interesse?
Heb jij een verhaal? Heb jij te maken met vooroordelen? Ben jij een boek? Meld je dan aan bij ons, via mail of telefoon. We begrijpen dat het misschien niet makkelijk is om zomaar een ‘levend boek’ te zijn. Daarom komen we graag persoonlijk in contact. Het is erg belangrijk voor ons dat iedereen zich veilig voelt. We praten graag over de verwachtingen en over hoe het precies werkt. Natuurlijk beantwoorden we ook graag alle mogelijke vragen.

Naast het gericht zoeken naar boeken zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die op deze dag mensen willen begeleiden. Misschien is dit iets voor jou of ken je mensen die hieraan mee willen werken. We zijn ook nadrukkelijk op zoek naar jonge vrijwilligers (vanaf 16 jaar).
Interesse? Meld je aan via europa@coda-apeldoorn.nl
 
Wat is de Human Library?
Levende boeken zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen. Denk aan mensen met een afwijkende achtergrond of overtuiging. Human Library wil een link maken tussen mensen die vaak gebukt gaan onder vooroordelen en mensen die verder willen kijken dan hun vooroordelen. De Human Library begon in 2000 in Denemarken en vindt nu wereldwijd plaats.  

Met de Human Library worden bestaande denkbeelden uitgedaagd en mogelijk gebroken. Dit alles op een informele, respectvolle manier en met humor. Daarbij biedt de Human Library een platform om ervaringen en denkwijzen te delen tussen mensen die elkaar anders wellicht niet hadden ontmoet. Om alle vrijwilligers en boeken goed voor te bereiden, vindt er ten eerste een intake gesprek plaats, per telefoon of in het echt, en ten tweede een voorbereidingsbijeenkomst met alle boeken en vrijwilligers, om elkaar te leren kennen en samen voor te bereiden.

Van de Boeken en vrijwilligers verwachten wij de volgende aanwezigheid:

Donderdag 24 oktober 19:00 – 21:00 uur @ CODA: Voorbereidingsbijeenkomst
Zaterdag 2 november 11:00 – 16:00 uur @ CODA Centrale Bibliotheek

Meer info via CODA Centrale Bibliotheek; lees ook het verslag van Human Library 2018