Stadswandeling Deventer met andere ogen

zondag 29 september 2019

Zondag 29 september 2019 (voorafgaand aan de Ladies Lounge)
Vertrek 14.30 uur vanaf voorzijde van de Fermerie (Muggeplein 9 te Deventer)

Mannen ook zeker welkom aan de stadswandeling deel te nemen.
Deelname is gratis. Tijdsduur: ongeveer anderhalf uur
. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar: architectuurwandeling.deventer@gmail.com

Een wandeling door de binnenstad, gezien door de ogen van een architect.

Deventer is bekend om zijn fraaie historische binnenstad. Vaak wordt daar naar gekeken als iets statisch, als iets wat we moeten behouden en cultiveren. Maar is dat wel juist?
Deventer bestaat inmiddels meer dan 1250 jaar en is door de eeuwen heen in voortdurend in beweging geweest en verandert nog steeds. Dat maakt de stad juist afwisselend en aantrekkelijk. Het geeft de stad sfeer en karakter, een ‘ziel’.

Die verandering zit hem voor een deel in dat panden veranderen van eigenaar of van functie. Maar soms is de verandering in het stadsbeeld ingrijpender, doordat panden gesloopt worden. Een pand is dan bij wijze van spreken ‘versleten’; het is technisch of esthetisch ‘op’, restaureren gaat niet (meer) of is niet aan de orde of door zijn (bouw)structuur is het niet aan te passen aan een nieuwe functie. Er valt dan letterlijk een gat in het stadsbeeld. Wat dan?

De stadswandeling gaat langs een aantal van deze, ooit versleten, plekken in de binnenstad. Het geeft een leuk en divers beeld van moderne architectuur van af de jaren 60 (inclusief een nieuwe ‘tijdsgeest’ schim). Het laat iets zien van hoe en met welke middelen architecten in hun ontwerpen reageren op de monumentaliteit en schaal van de binnenstad. Het gaat in de wandeling ook over het recht doen aan (de historie van) een plek. En of eigentijdse architectuur in combinatie met het historische stadsbeeld een meerwaarde oplevert voor de stad.

De stadswandeling wordt verzorgd door: Mariska van der Ziel, zelfstandig architect in Deventer.

Vind je het leuk om mee te wandelen en op deze manier een keer naar de stad te kijken, is het fijn als je je van te voren opgeeft. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar: architectuurwandeling.deventer@gmail.com

Heb je je niet van tevoren opgegeven, maar bedenk je zondag alsnog dat je zin hebt om mee te gaan, zorg dan dat je op tijd bent.