Februari - Queer Geschiedenismaand 2021

Klik op de naam van de activiteiten voor meer informatie.

In februari 2021 vindt voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. De deelnemende culturele instellingen werken samen op een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.

8 februari vanaf 17.00 uur:

Lockdown lectures: Wilfred van Buuren over Jean Boullet

IHLIA LGBTI Heritage presenteert met trots een serie Lockdown Lectures. In deze korte videolezingen spreekt telkens één spreker over één bron uit de omvangrijke IHLIA-collectie. De sprekers zijn uitgenodigd om zelf een bron te kiezen en dit in context te plaatsen. Wilfred van Buuren, IHLIA’s hoofd collectie bijt de spits af en zal spreken over een serie prenten van Jean Boullet.

13 & 14 februari, 20 & 21 februari, 27 & 28 februari:

Rijksmuseum – Rondleiding Vrij om lief te hebben

Van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit. Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst? Aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum ervaar je de opvattingen over homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen. 

18 februari:

Audre Lorde in Amsterdam

Het Amsterdam Museum presenteert, op haar geboortedag, een programma over Audre Lorde. De talkshow AM Live: Audre Lorde zal specifiek ingaan op Lorde’s band met Amsterdam via Sister Outsider en haar impact zowel lokaal als internationaal. Meer info over dit programma volgt!

19 februari – 14.30 tot 16.30 uur

Documentaire Dear Fredy, met inleiding Judith Schuyf

Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenismaand vertonen we de documentaire Dear Fredy (2017). De film wordt ingeleid door Judith Schuyf. De documentaire gaat over Fredy Hirsch, een openlijk homoseksuele Duits-joodse man, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van jongs af aan was Fredy actief in sportverenigingen voor joodse kinderen. Schuyf bespreekt de dilemma’s rond het beschrijven van Fredy’s geschiedenis.