Homepagina COC Deventer
Aanmelden Nieuwsbrief

Deventer Boekenweek 2017

(Klik op de bijbehorende afbeelding of naam van de activiteit voor meer info)

Roze Activiteiten
---
ZondagMiddagSalon

ZondagMiddagSalon

Rob de Wit op accordeon

Zondag 26 maart 2017: 16.00 - 19.00 uur

De Fermerie (Muggeplein 9 te Deventer) - Entree gratis

Zondag 26 maart is het weer ZondagMiddagSalon! Vanaf 16.00 uur begint de ZondagMiddagSalon. Gezellig bijkletsen met oude bekenden of nieuwe gezichten leren kennen in een gemoedelijke sfeer. Tijdens deze middag zal Rob de Wit een optreden verzorgen met accordeon. Deze middag wordt georganiseerd door de 50Plusgroep van COC Deventer, maar iedereen is van harte welkom. De Salon start om 16.00 uur en gaat door tot 19.00 uur!!

---
boeken

Deventer Boekenweek 

Veel Roze in het Programma

In Boekenstad Deventer is het feest! Van 25 maart t/m 2 april vieren wij de Boekenweek. Een dikke week vol met schrijvers en columnisten in cafés, bibliotheek, synagoge en boekhandel. 

Het thema is Verboden Vruchten en daarom zijn er ook veel roze activiteiten in het programma opgenomen. COC Deventer werkt maar liefst mee aan vier activiteiten, waaronder lezingen van Boris Dittrich, Xandra Schutte en Ted van Lieshout en deelname van Joost de Vries tijdens Cursiefjes in de Kroeg. Ook tijdens de Feestelijke Opening zal COC Deventer vertegenwoordigd zijn.

Hieronder een overzicht van de Roze Krenten uit het programma (klik op de naam van de activiteit voor meer informatie). Deel het en kom genieten! COC-leden hebben vaak vrij entree op vertoon van hun geldige ledenpas!!

Zaterdag 25 maart: Feestelijke opening Deventer Boekenweek 
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) vanaf 16.00 uur. Entree gratis!

Zondag 26 maart: Cursiefjes in de Kroeg 
Deelnemende schrijvers en columnisten: Heleen van RoyenRenske de GreefHenk van StratenJoost de Vries en Walter van den Berg
Diverse Kroegen aan de Brink te Deventer – Vanaf 14.30 uur. Entree gratis!

Dinsdag 28 maart: Lezing Boris Dittrich over zijn thriller W.O.L.F. en LHBT-rechten
DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal (Sluisstraat 6 te Deventer) vanaf 20.00 uur. Entree COC-leden gratis!

Woensdag 29 maart: Lezing Xandra Schutte over Doeschka Meijsing 
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) vanaf 20.00 uur. Entree COC-leden gratis!

Zaterdag 1 april: Lezing Ted van Lieshout over vervolg van ´Mijn Meneer´
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) van 15.30 tot 16.30 uur. Entree COC-leden gratis!

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden via de website van Deventer Boekenweek.

---
opening

Feestelijke Opening

Thema Zoet & Zondig

Zaterdag 25 maart 2017 - Aanvang 16.00 uur - Entree gratis!

Bibliotheek Centrum - Brink 70 te Deventer

De feestelijke start van een week vol verrassende literaire en andere culturele activiteiten. De opening wordt een Zoet & Zondig feestje met een kort en wervelend programma.

Onder andere met Luisella Lai, fluisterdichter Mariska de Groot en Connie Veer. De Boekenweekburgemeester 2017 is schrijfster en blogger Sam van Middendorp.

Het thema dit jaar is Verboden vruchten. De toegang is voor iedereen gratis.

---
tip

Cursiefjes in de Kroeg

Vijf Schrijvers te gast

zondag 26 maart 2017

Diverse Kroegen aan de Brink in Deventer

Aanvang 14.30 uur – Entree gratis

COC Deventer is mede-organisator met de deelname van schrijver Joost de Vries

Met Clausewitz en De republiek vestigde Joost de Vries zich al als een van de meest originele romanschrijvers van zijn generatie – met Vechtmemoires  (essays) toont hij zichzelf een essentieel criticus. Hij is journalist, schrijver en boekenredacteur van De Groene Amsterdammer.

Deelnemende café’s aan de Brink te Deventer: Goesting (Brink 15), De Hip (Brink 21), St. Tropez (Brink 28), De Heks (Brink 63), De Heeren op de Brink (Brink 72)

Wie doen er in 2017 mee? Heleen van Royen, Renske de Greef, Henk van Straten, Joost de Vries en Walter van den Berg

De schrijvers trekken langs vijf café’s op de Brink. Kies jouw favoriete café, de schrijvers komen langs. Ieder half uur zie je een nieuwe schrijver of columnist.

Midden in het centrum van Deventer. Waar zoek jij een plekje? De cafés op de Brink zijn o.a. Bierencafé de Heks, de Heeren op de Brink, De Hip, Goesting en Saint Tropez. Neem een biertje of wijntje en geniet!

 

---
Boris dittrich

Boris Dittrich

Lezing W.O.L.F.

Dinsdag 28 maart 2017 -  vanaf 20.00 uur

DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal - Sluisstraat 6 te Deventer

Entree vrijwilllige bijdrage - COC-leden gratis!

Boris Dittrich over W.O.L.F. (thriller)

Dittrich zal niet alleen vertellen over zijn boek en het schrijven, maar ook over LHBT-rechten!

Wanneer in een Berlijns park een hoofd in een plastic tas wordt gevonden, staat het politieapparaat op scherp. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel? Politiecommissaris Fatima Oztürk leidt het onderzoek naar een organisatie die zich W.O.L.F. noemt en een anti-joodse en anti-islamitische campagne voert…

Maar liefst vijf sterren in de VN Detective & Thriller Gids: ‘Berlijn, inclusief haar beladen geschiedenis, wordt een extra personage.’ (Vrij Nederland) ‘Actueel, urgent, spannend.’ (Zin Magazine)

Dittrich is bekend als een politicus (D66) die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en zich inzet voor de rechten van lhbt’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) als Directeur Pleitbezorging Seksuele Minderheden voor Human Rights Watch.

---
lezing

Xandra Schutte

Lezing Doeschka Meijsing

woensdag 29 maart 2017 - 20.00 uur

Bibliotheek Centrum – Brink 70 te Deventer

Entree € 5,00 euro incl. koffie/thee en drankje

COC-leden gratis entree op vertoon ledenpas!

Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?

In deze onlangs verschenen uitgave selecteerde Xandra Schutte de beste beschouwingen van Meijsing en schreef er een inleiding bij.

Schrijfster Doeschka Meijsing, de ex-partner van Xandra Schutte, was niet alleen een fervent lezer, ze ging vanaf haar puberjaren ook bijna wekelijks naar de film, een concert, een museum of het theater. Van wat ze zag en hoorde deed ze aanvankelijk verslag in de dagboeken die ze vele jaren bijhield. Later publiceerde ze over die verslagen o.a. in Vrij Nederland, Elsevier en De Groene Amsterdammer. Ze legde zichzelf geen enkele beperking op en schreef over werkelijk alles wat ze mooi vond: van Shakespeare tot Kuifje, van Audrey Hepburn tot Sophia Loren, van Roald Dahl tot Rudy Kousbroek en van Shaffy tot Bach. Schutte is journalist en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Foto Xandra Schutte: Bod Bronshoff. Organisatie is in handen van COC Deventer & Openbare Bibliotheek Deventer.

---
Ted van Lieshout

Ted van Lieshout

Mijn Meneer - Schuldig Kind

zaterdag 1 april 2017 - Entree gratis!

Bibliotheek Centrum – Brink 70 te Deventer 

Lezing Ted van Lieshout van 15.30 tot 16.30 uur

Programma van 11.00 tot 16.00 uur

Een feestelijk programma in een mooi aangeklede bibliotheek. Alles in het Boekenweekthema Verboden Vruchten. Naast Ted van Lieshout zijn er optredens van o.a. Rindert Kromhout en Joke Linders. Entree gratis; een vrijwillige brijdrage wordt op prijs gesteld!

Ted van Lieshout – Lezing Mijn Meneer & Schuldig Kind

In 2012 verscheen Ted van Lieshouts Mijn meneer een roman over de elfjarige Ted die alleen aan de heilige maagd Maria durft op te biechten dat hij een bijzondere vriendschap heeft gesloten met een oudere man. De roman werd een veelgeprezen bestseller, maar de schrijver kwam ook onder vuur te liggen. In antwoord op alle commotie komt Van Lieshout nu (op 4-4-2017) met een boek dat het midden houdt tussen een memoir, een pamflet en een literaire vertelling Schuldig kind. Hierin laat hij zien hoe het Ted verging na de relatie met zijn meneer. Het bevat onder meer de roerende ontboezemingen van een bijzondere puber aan zijn volwassen alter ego. Van Lieshout schrijft daarnaast verhalen en gedichten voor kinderen, liedjes, toneelstukken en scènes voor televisieprogramma’s als Sesamstraat en Klokhuis.

---

Roze Theatertip -

Blauwe Maandag

Rent A Person

Coffee Together – Lange Bisschopstraat 40 te Deventer
Open vanaf 19.30 uur – Aanvang 20.30 uur
Speeldata:

vrijdag 24 maart (uitverkocht)

zaterdag 25 maart

vrijdag 31 maart (uitverkocht)

zaterdag 1 april

De personages experimenteren met gender en identiteit. Het gaat over jezelf durven zijn in een wereld vol oordelen. Coffee Together is een klein, goed lopend familiebedrijf. Overdag wordt er koffie en thee geschonken, maar na sluitingstijd veranderen de werkzaamheden. Dan laten de familieleden zich inhuren als verloofde op een reünie, of als dienstmeisje op een familiefeest. Klant is koning en konings wil is wet. Maar wat gebeurt er als de grens tussen de werkelijkheid en illusie overschreden wordt?

Theatergroep Blauwe Maandag (voorheen Maandagskinderen) speelt al meer dan 25 jaar. Ze zijn bekend vanwege hun zelfgemaakte voorstellingen vol humor. Regie: Yvon Haan.

cartoon

Andere activiteiten deze week!

Roze Theatertip -

Salaam Jeruzalem

Ode aan Jacob Israël de Haan

vrijdag 24 maart 2017

Theatercafé Bouwkunde, Klooster 2-4 Deventer: 20.30 uur

Entreeprijs € 17,50 (Vrienden en CJP/Student € 16,00)

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Het spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.

Transgender-café (Nijmegen)

Iedere vierde vrijdag van de maand

Vrijdag 24 maart 2017 - Inloop vanaf 19.30 tot 24.00 uur

Roze Huis – St. Anthoniusplaats 1 in Nijmegen

Of je nu transseksueel bent, travestiet of genderqueer, mensen ontmoeten met vergelijkbare ervaringen is voor velen belangrijk en ook gewoon leuk. Daarom komen wij maandelijks samen. Iedere tweede donderdag van de maand komen we vanaf half 8 samen in café Van Deelen (voorheen bekend als café Meermin) aan de Bloemerstraat 2 in Nijmegen. Vanaf 2017 iedere vierde vrijdag van de maand komen we vanaf half 8 samen in het Roze Huis, St. Anthoniusplaats 1 in Nijmegen.

Sporten

IJssel Dykes 

Zaalsporten en Wandelen

Op donderdagavond wordt gesport en gewandeld door de IJssel Dykes. Voor vrouwen die niet in staat zijn om in de zaal te sporten of het gewoon leuk vinden om met elkaar te wandelen. De aanvangsttijd en startplaats is gelijk aan het sporten in de zaal en dus om 19.45 uur in de sportzaal aan de Duivengangspassage. We lopen ongeveer een uur en eindigen bij de zaal of voor de nazit in het Burgerweeshuis.

Van 19.45 - 21.00 uur - Broederenstraat 1 te Deventer

Nazit vanaf ± 21.15 in Burgerweeshuiscafé - Bagijnenstraat 9 te Deventer

Aanmelden via ijsseldykes@cocdeventer.nl

IJssel Dykes is een initiatief van COC Deventer: een sportieve groep vrouwen die iedere donderdagavond in wisselende samenstelling basketbalt, volleybalt of voetbalt. Iedere donderdagavond van 19.45 – 21.00 uur in Gymzaal De Duivengang (Broederenstraat 1 te Deventer). We staan voor enthousiast en ontspannen sporten, anderen ontmoeten en gezellig wat met elkaar te drinken na afloop van de training.

Ontmoetingsmiddag Roze Senioren

In Doetinchem

Het Senioren Ontmoetingspunt in ’t Brewinc – IJsselkade 13 te Doetinchem
Bijeenkomst van 15.00 tot 18.00 uur

Op zaterdag 25 maart wordt, in samenwerking met plaatselijke COC-verenigingen, een groepsactiviteit georganiseerd waar roze ouderen elkaar kunnen ontmoeten in een gezellige en veilige omgeving. In ’t Brewinc in Doetinchem is deze middag een optreden van Homomannenkoor Shansons uit Doetinchem. De toegang is gratis.

Club-T (COC-Zwolle)

Transmannen en -vrouwen

Stichting Focus – Zerboltstraat 63 te Zwolle
Bijeenkomst van 14.00 tot 18.00 uur

Op zaterdag 25 maart 2017 is er een nieuwe editie van Club-T, bedoeld voor transmannen en transvrouwen en diegenen die nog zoeken naar hun genderidentiteit.

Club-T biedt een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Hoe fijn is het om jezelf te vinden en uiteindelijk jezelf te kunnen zijn. Leuke contacten in een gezellige omgeving kunnen je daarbij helpen.

De toegang is gratis. Je drankjes zijn uiteraard voor eigen rekening. Van 14:00 tot 18:00 uur ben je welkom bij stichting Focus. Adres: Zerboltstraat 63 Zwolle.

Meer informatie? Stuur een mailtje via clubt@coczwolle.nl.

Meer informatie over Club T is te vinden via de website van COC Zwolle.

film

Gay Film Night

Un Bacio (Italië 2016)

Dinsdag 28 maart 2017

Filmhuis De Keizer – Keizerstraat 78 te Deventer

Aanvang 20.30 uur - Korting op vertoon geldige COC-ledenpas

Filmhuis de Keizer organiseert op dinsdag 28 maart weer een Gay Film Night. Deze keer wordt de Italiaanse film ´Un Bacio´ uit 2016 vertoond. Entree is € 9,00 (op vertoon geldige COC-ledenpas of Filmhuis-kaart € 7,00).

De leerlingen van een middelbare school kijken vreemd op als een nieuwe leerling het schoolplein opkomt. Lorenzo, die door pleegouders uit een tehuis is gehaald, maakt er geen geheim van dat hij homo is.

Feestweekend

Roze Hemelvaartweekend

Jubileumfestival COC Deventer 45 jaar

Dauwtrapwandeling - Theater - Film - Mannenavond - Meet & Greet - Fabulous Ascension Party - Roze Wandeling - Receptie - Documentaire - Expositie - Queer Bijbel Lezen - Roze Camping 

donderdag 25 t/m zondag 28 mei 2017

Diverse locaties in en rond Deventer

Programma-overzicht 

Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt in het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 25 t/m 28 mei georganiseerd. Het Programma-overzicht biedt de komende periode een steeds uitgebreider overzicht van die activiteiten. Er wordt momenteel flink voorbereid, dus specifiekere informatie zal worden toegevoegd zodra deze bekend is.

---