Tuinkamer Bibliotheek Centrum – Stromarkt 18 te Deventer
Bijeenkomst vanaf 15.00 tot 16.00 uur (inloop 14.30 uur).
Toegang gratis. Wel wordt verzocht om vooraf een kaartje te bestellen

Op zaterdag 27 oktober geeft Theo van der Meer een speciale lezing over homoseksualiteit en de geschiedenis van privé en openbaar in de negentiende eeuw. Dit is een lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Deze lezing is gratis en wordt aangeboden door COC Deventer. Vanwege de beperkte ruimte wordt wel verzocht van te voren een kaartje te bestellen. Theo van der Meer is onder andere bekend van het boek Sodoms zaad in Nederland.

Geschiedenis van homoseksualiteit is meer dan een verhaal over wisselende getijden van onderdrukking en tolerantie. Het is een verhaal over de geschiedenis van angsten, bezweringen en andere emoties en rituelen die een samenleving verscheuren of bijeenhouden. Geschiedenis van homoseksualiteit staat niet op zichzelf, ze raakt aan andere historische ontwikkelingen waarvan de hedendaagse uitkomst niet denkbaar is zonder de eerste.

‘Deswillens en Huns Ondanks’ laat zien dat moderne opvattingen over privé en openbaar – een van de fundamenten van de democratische samenleving – voortgekomen zijn uit processen wegens schennis van de openbare eerbaarheid tegen homoseksuele mannen tussen 1810 en 1840. Daaraan was in Nederland een eeuw van de meest gewelddadige vervolgingen in Europa voorafgegaan.

In het bijzonder gaat deze lezing over een zaak in hoger beroep voor het zogeheten Hooggerechtshof (voorloper van de Hoge Raad) in 1826 tegen tien mannen die op zeer twijfelachtige – maar tot dan toe min of meer gebruikelijke – gronden in Amsterdam veroordeeld waren. Het pleidooi van de marktkoopman Jan van Zaanen resulteerde in vrijspraak voor allen. Getuigen op grond van wier verklaringen de mannen veroordeeld waren, bleken ‘deswillens’ en niet ‘huns ondanks’ in hun gevoel van zedelijkheid geraakt. Van Zaanens pleidooi schiep de jurisprudentie die feitelijk tot de dag van vandaag geldt.

Theo van der Meer is als neerlandicus afgestudeerd en gepromoveerd aan de juridische faculteit van de Vrije Universiteit. Na een periode van activiteit in COC-besturen en in de vakbond wijdde Van der Meer zich rond het midden van de jaren tachtig geheel aan de geschiedenis, speciaal de homogeschiedenis, en naar netwerken van homoseksuelen. In 1995 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Sodoms zaad in Nederland; Het ontstaan van homoseksualiteit in de vroegmoderne tijd.
Hij was werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), en betrokken bij het project ‘Homoseksualiteit in de twintigste eeuw’. Hij publiceerde over Marinus van der Lubbe en de Rijksdagbrand en Castratie van Homoseksuelen tijdens WO II.
In 2007 verscheen van zijn hand een omvangrijke biografie van de eerste Nederlandse homo-emancipator Jacob Anton Schorer, een boek dat tevens op te vatten is als een biografie van de homoseksualiteit zelf. Van 1 september 2007 tot 1 juni 2008 was hij verbonden aan het Meertens Instituut ter voorbereiding van een biografie over Piet Meertens, ook bekend als meneer Beerta in Voskuils 7-delige romancyclus Het Bureau.

Meer informatie over deze activiteit is te vinden via de website van Bibliotheek Deventer.

Tags:

De Fermerie – Muggeplein 9 te Deventer
Informatiebijeenkomst van 14.00 uur tot 16.00 uur
Daarna ZondagMiddagSalon vanaf 16.00 uur

Zondag 28 oktober is er weer de gemoedelijke ZondagMiddagSalon in de Fermerie (Muggeplein 9 te Deventer). Hieraan voorafgaand is er van 14.00 tot 16.00 uur een informatieve lezing over notariële zaken die kunnen spelen bij oudere lesbiennes en homoseksuelen. Notaris Kuipers (van Smalbraak, notarissen te Deventer) zal dan onder andere ingaan op zaken als erfrecht en de AWBZ/WLZ. Daarnaast brengt hij met name het levenstestament onder de aandacht. Zo’n levenstestament betreft een afspraak, waarbij iemand regelt wie zijn of haar zaken dient te behartigen, in geval de persoon in kwestie dat zelf niet of niet meer goed kan. Bijvoorbeeld bij toenemende ouderdom, dementie, afwezigheid of andere vorm van verminderde wilsbekwaamheid.
Bezoek voor nadere informatie maar eens de website: www.wievandedrie.nl.

Deze informatie lijkt de werkgroep 50-plus voor onze achterban bijzonder relevant. We roepen daarom onze bezoekers (maar ook andere belangstellenden) op om zondag 28 oktober om 14.00 uur aanwezig te zijn. Toegang voor deze lezing is gratis!

Mocht iemand vooraf vragen hebben, dan kunnen deze worden gestuurd naar 50plus@cocdeventer.nl. We zullen zorgen dat notaris Kuipers deze vragen vóór 26 oktober ontvangt zodat hij op die vragen kan ingaan in zijn lezing.

Na de lezing volgt de ZondagMiddagSalon in De Fermerie vanaf 16.00 uur!

Tags:

Zaterdag 10 november – Wijk 16 – Aanvang 20.00 uur
Zondag 11 november – Etty Hillesum Centrum – Aanvang 20.00 uur
Zaterdag 17 november – Theaterschip/Huis Voor De Amateurkunst – Aanvang 20.00 uur
Zondag 18 november – Theaterschip/Huis Voor De Amateurkunst – Aanvang 15.00 uur
Klik op de datum voor ticketverkoop van die dag

Tijdens het COC-jubileumweekend in mei 2017 liet Theatergezelschap Vrouwen van Bet al van zich merken met het stuk Mary, Je Bent Van Mij! En nu zijn ze terug in november met de nieuwe voorstelling Dit Gaat Mij Aan; te zien op diverse locaties in Deventer.

Waarom zou je je bezighouden met machteloosheid? Is het wel een onderwerp voor een theatervoorstelling? Wij deden het. Omdat we ermee te maken hebben en vanuit irritatie: machteloosheid wordt meestal gepareerd met krampachtig optimisme. ‘Het moet maar weer over zijn.’ Onze vraag was, wat gebeurt er als machteloosheid er gewoon is?

We gingen te rade bij Etty Hillesum en kwamen door haar bij Rainer Maria Rilke. Later vonden we ook Pier Paolo Pasolini. We maakten zelf teksten en er ontstonden scènes. Aarzelend ontdekten we een nieuw optimisme.

Misschien doen we maar wat: we zijn met onszelf bezig en met elkaar en de wereld. En we werken. Dan gebeurt het: het wordt theater.

Kathenka Woudenberg regisseert. Als actrice werkte ze bij veel verschillende gezelschappen met diverse regisseurs. Ze laat zich inspireren door Elike Roovers, Milo Rau en Gerardjan Rijnders. De laatste dacht mee bij Mary, je bent van mij!, de eerste voorstelling van Vrouwen van Bet.

Meer informatie over deze voorstelling is te vinden via de website van Vrouwen Van Bet.

Tags: ,

In verband met de nieuwe wet op de Privacy is onze verzendlijst voor de wekelijkse nieuwsbrief opgeschoond. Mocht je vergeten zijn om je voor deze nieuwe lijst aan te melden, maar je wilt toch onze digitale nieuwsbrief blijven ontvangen dan kun je dit alsnog via onderstaand invulformulier aangeven. Ook nieuwe abonnee’s kunnen zich gratis aanmelden op de wekelijkse nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van de berichtgevingen van COC Deventer en het Roze Uitgaansnieuws vanuit de regio.

velden met een sterretje zijn verplicht

naam*

e-mailadres*

JA, ik wil graag de Nieuwsbrief van COC Deventer e.o. ontvangen
NEE, ik wil de Nieuwsbrief van COC Deventer e.o. niet ontvangen

eventuele opmerkingen

Tags:

Diverse Theaters buiten regio Stedendriehoek
Voorstellingen van 23 oktober t/m 21 december 2018

Een zwarte komedie over drie generaties mannen met topacteurs Peter Blok, Aus Greidanus sr., Xander van Vledder en Justus van Dillen.

Opa vult zijn pensioengat als Schnabbelsinterklaas, zijn zoon draagt stiekem jurken. En de kleinzoons? Die zitten knel in hun carrières en hun liefdes. Voor het eerst in jaren zijn ze weer bij elkaar, zonder hun moeders of partners.

Een wrede speling van het lot maakt dat ze alsnog op elkaar aangewezen zijn. Grootvader zal, samen met zijn kleinzoons opnieuw voor zijn ‘kind’ moeten zorgen. Even lijkt deze mannenfamilie weer een warm en veilig nest. Maar binnen de kortste keren raken ze verstrikt in hun verleden, heden en toekomst.

Schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert zetten in ‘Troost & Zonen’ de verhoudingen tussen vaders en zonen op scherp. Een hilarisch herkenbaar beeld van familierelaties, verpakt in ongenuanceerde observaties en genadeloze humor. Wittenbols: “De familie uit het stuk heet Troost, en het stuk gaat over het zoeken naar troost. Het geven van troost. Daar zijn deze mannen niet handig in – ondanks hun achternaam.”

Theatertournee van 23 oktober tot en met 21 december 2018. Première 29 oktober in Kunstlinie Almere Flevoland.

Meer informatie over deze voorstelling is te vinden via de website van Theatergroep Suburbia.

Tags: