De Fermerie – Muggeplein 9 te Deventer
Wandeling vanaf 14.00 uur (door parken en uiterwaarden) – Aanmelden kan via deze link
ZondagMiddagSalon vanaf 16.00 uur

Zondag 28 april 2019 wordt voorafgaande aan de Salon een mooie wandeltocht georganiseerd door de parken en uiterwaarden van Deventer (zie deze link voor meer info). Aanmelden voor de wandeling is mogelijk via deze link.

Om 16.00 uur begint bij De Fermerie de maandelijkse ZondagMiddagSalon. De Salon houdt in gezellig bijkletsen met oude bekenden of nieuwe gezichten leren kennen in een gemoedelijke sfeer. Deze middag wordt georganiseerd door de 50Plusgroep van COC Deventer, maar iedereen is van harte welkom. De Salon start om 16.00 uur en gaat door tot 19.00 uur!

Alle mensen die houden van een gemoedelijke sfeer en een gezellig praatje zonder harde muziek zijn van harte welkom!

Let op! De volgende ZondagMiddagSalon is op zondag 26 mei 2019 in De Fermerie vanaf 16.00 uur!

Bibliotheek Deventer Centrum – Stromarkt 18 te Deventer
Woensdag 15 mei – Bijeenkomst vanaf 20.00 uur – Entree € 7,50
Gastspreker en gespreksleider: Rob Smolders (www.altijdvandaag.nl)
Meer informatie en aanmelding via Bibliotheek Deventer
Afbeelding: Adam (Waar zijt gij?) – Paul van Dongen 2011

Bekijk ook de Flyer van de serie Kunstlezingen

Onder de gezamenlijke naam ‘Beelden van onze tijd’ worden in 2019 onder leiding van Rob Smolders vier lezingen over kunst en de wrijving met de maatschappij georganiseerd. Op woensdag 15 mei is de tweede lezing, met als thema ‘Groei’. De lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Deventer en sluit aan bij de maandthema’s. Net als het COC vindt de bibliotheek maatschappelijke bewustwording en emancipatie door middel van debat belangrijk.

U dient zich aan te melden en ook te betalen voor elke lezing afzonderlijk. Meer informatie is te vinden via de website van Bibliotheek Deventer.

Er zijn of er niet zijn: de kunstenaar geeft blijk van zijn of haar aanwezigheid door de omweg van een kunstwerk. Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren. Maar de taal van de kunst is cryptisch en afstandelijk. Wat wil de kunstenaar werkelijk; zich tonen of verbergen?

Deventer Stadhuis – Grote Kerkhof 1 te Deventer

Vrijdag 26 april – Onthulling om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur)

Op vrijdag 26 april wordt in het stadhuis van Deventer het LHBTI-kunstproject ‘Uit Je Hokje’ onthuld. Dit zal plaatsvinden tijdens
de start van het project ‘Het Uitbreken: in de kast – uit de kast’ dat door het Centrum voor Diversiteit & Samenleving (CDS) in Deventer wordt georganiseerd. Met dit project wil het CDS het taboe doorbreken dat in diverse etnische groepen heerst rond de seksuele geaardheid. Dit geldt in het bijzonder voor LHBTI’ers (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender of interseksuele mensen).

In het kunstwerk UIT JE HOKJE koppelt de maker, kunstenaar Martijn Engelbregt, de LHBTI-thematiek aan het maken van keuzes. Die zijn nu vastgelegd in een videokunstwerk.
Het kunstwerk is het resultaat van een interactief traject. Dit begon met een sociale actie, waarbij het Deventer publiek uitgenodigd werd om op Roze Zaterdag rond te dwalen in een doolhof. Zij liepen daarin letterlijk tegen vraagstukken over gender, seksualiteit en identiteit aan. Naar aanleiding van deze dag werd het videowerk gemaakt, dat nu te zien is in het stadhuis.

Keuzes
Wethouder Rob de Geest: “Dit videokunstwerk is het slot van een interactief traject met de samenleving. Afgelopen zomer konden mensen in een doolhof keuzes maken op het gebied van identiteit en seksualiteit. Elke keuze leverde een stuk fruit op, en al het fruit samen werd aan het eind gemixt tot een heerlijke smoothie. Een mooie manier om duidelijk te maken dat elke weg een juiste is.”

Aanleiding
Deventer spant zich in voor LHBTI-emancipatie en is al jaren ‘regenbooggemeente’. De gemeenteraad nam eind 2016 een motie aan om de LHBTI-emancipatie te benadrukken. Dit leidde tot een kunstopdracht aan Martijn Engelbregt, onder begeleiding van Kunstenlab. UIT JE HOKJE brengt het gesprek over complexe thema’s in beweging.

Circus Engelbregt
UIT JE HOKJE is een project van Circus Engelbregt, een verbindende ontregelingsorganisatie van kunstenaar Martijn Engelbregt, met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initieert en ontwerpt projecten, ontmoetingen en evenementen die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen.

Programma

De gemeente Deventer start de avond met de onthulling van het videokunstwerk ´Uit je hokje´ om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur) in het stadhuis aan het Grote Kerkhof 1 in Deventer. 

Aansluitend daarop begint om 19.00 uur in het auditorium van het stadhuis het programma van CDS. Halil Seçkin, voorzitter van de werkgroep Regenboog van het CDS, houdt een korte inleiding. Vervolgens schetst historicus dr. Anton van Hooff hoe bijvoorbeeld in de Griekse tijd werd gedacht en gesproken over verschillende vormen van seksualiteit. En hij zal op levendige wijze vertellen hoe anders of misschien wel niet anders dat vandaag de dag is.

Na de pauze is er ruimte om onder leiding van avondvoorzitter wethouder Rob de Geest met elkaar in discussie te gaan aan de hand van een aantal stellingen. De bijeenkomst wordt omlijst door pianomuziek van de Deventerse Melis Sönmez en eindigt omstreeks 21.00 uur.

Filmtheater Gigant – Nieuwstraat 377 te Apeldoorn (diverse tijden)

Filmhuis De Keizer – Keizerstraat 78 te Deventer (diverse tijden)

The White Crow (Frankrijk/VK 2018)

The White Crow, geregisseerd door Ralph Fiennes, vertelt het waargebeurde verhaal over het leven van Rudolf Noerejev, een unieke artiest die de wereld van ballet voorgoed veranderde. 

We zien hoe Noerejevs jeugd werd getekend door armoede in de Sovjet-stad Ufa en zijn opkomst als danser in Leningrad. Wanneer hij in het begin van de jaren ’60 reist naar Parijs, op dat moment het epicentrum van de Westerse cultuur, wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door KGB-agenten wat leidt tot een ijzingwekkende confrontatie op de luchthaven van Le Bourget. 

In verband met de nieuwe wet op de Privacy is onze verzendlijst voor de wekelijkse nieuwsbrief opgeschoond. Mocht je vergeten zijn om je voor deze nieuwe lijst aan te melden, maar je wilt toch onze digitale nieuwsbrief blijven ontvangen dan kun je dit alsnog via onderstaand invulformulier aangeven. Ook nieuwe abonnee’s kunnen zich gratis aanmelden op de wekelijkse nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van de berichtgevingen van COC Deventer en het Roze Uitgaansnieuws vanuit de regio.

velden met een sterretje zijn verplicht

naam*

e-mailadres*

JA, ik wil graag de Nieuwsbrief van COC Deventer e.o. ontvangen
NEE, ik wil de Nieuwsbrief van COC Deventer e.o. niet ontvangen

eventuele opmerkingen

Tags: