Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt in het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 25 t/m 28 mei georganiseerd. Hieronder bieden we de komende periode een steeds uitgebreider overzicht van die activiteiten. Er wordt momenteel flink voorbereid, dus specifiekere informatie zal worden toegevoegd zodra deze bekend is.

Donderdag 25 mei
Vrouwen trappen Dauw
Een wandeling in de ochtend in de buurt van Deventer. Te denken valt aan het Damespad Overijssel. Aanvang 10.00 uur met koffie/thee bij Geb & Gaia.

Vrijdag 26 mei
Theaterproject ´Mary, je bent van mij!´ (try-out)
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving. Locatie Het Theaterschip in het Havenkwartier; tijdstip 15.00 uur. Meer informatie via deze link.

Men Meet Men – Filmavond
Een extra Men Meet Men avond in de Kelderbar aan de Rijksmansstraat te Deventer. Vooraf wordt een mooie film of documentaire vertoond. Meer informatie via deze link.

Zaterdag 27 mei
Theaterproject ´Mary, je bent van mij!´ (Generale)
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving. Locatie Het Theaterschip in het Havenkwartier; tijdstip 15.00 uur. Meer informatie via deze link.

Rainbow Meet & Greet
Officiële bijeenkomst voor genodigden en belangstellenden. Ook het Maatjesproject van COC Deventer, waarmee LHBT-asielzoekers gekoppeld worden aan een buddy, zal hierin vertegenwoordigd zijn. Ook presentatie boekje Roze Wandeling Deventer. Locatie in het Havenkwartier; tijdstip 19.00 uur. Meer informatie hierover volgt.

Fabulous Ascension Party
Een groot jubileumfeest gehouden in DOK-H2O met de naam ‘FABULOUS Ascension!’. Het feest bestaat uit twee locaties: een loungeruimte waar je gezellig kan bijkletsen met oude bekenden en een dansruimte waar je compleet uit je dak kan gaan met livemuziek en DJ’s. Het feest begint om 21.00 uur en zal doorgaan tot 02.00 uur. Kaarten zullen waarschijnlijk € 10,00 gaan kosten. Meer informatie via deze link.

Zondag 28 mei
Roze Wandeling door Deventer
Een speciale wandeling aan de hand van het nieuwe wandelboekje dat ter gelegenheid van het COC-jubileum wordt uitgebracht. Onder leiding van een gids voert de wandeling langs interessante plekken uit de Roze Historie van Deventer. Startpunt Wilhelminafontein op de Brink – 14.00 uur. Meer informatie via deze link.

ZondagMiddagSalon
Gemoedelijk middagcafé na de Roze Wandeling in De Fermerie. Tevens gelegenheid om de expositie Cartoons van ReinArt te bekijken. Locatie De Fermerie (Muggeplein 9 te Deventer); tijdstip vanaf 16.00 uur. Meer informatie via deze link.

Theaterproject van Kathenka Woudenberg
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving. Locatie Het Theaterschip in het Havenkwartier; tijdstip zondagavond 20.30 uur. Meer informatie via deze link.

Documentaire over dragqueen Salem Reed
De documentaire Salem Reed is een afstudeerproject van Claire Meulemeesters en Carmen van Sleeuwen, beiden student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ‘Waar Nielson overdag een rustige, creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen’, vertellen de makers. ‘We gaan op zoek naar de identiteit van twee uiterste persoonlijkheden. Want wie is Salem en wie is Nielson?’
Locatie Filmhuis de Keizer. Meer informatie hierover volgt.

Overige activiteiten
Roze Camping op de Worp
Voor mensen die een lang weekend Deventer willen beleven is Camping de Worp een uitkomst. Gelegen aan de overzijde van de IJssel ben je met de voetpont zo in de binnenstad. Er wordt momenteel gekeken of er een Roze Tentenkamp kan worden gerealiseerd. Meer informatie volgt.

Queer de Bijbel Lezen
Queer, dat wil zeggen: tegendraads, de geuzennaam voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksulen en transgenders. Net zoals vrouwen binnen de feministische theologie en armen binnen de bevrijdingstheologie, kunnen LHBT-ers de bijbel lezen vanuit hun specifieke context. Dat levert verrassende inzichten op, die ook voor heteroseksuelen van belang zijn, het kan de dominantie en hierarchie in seksuele verhoudingen bloot leggen. Woensdag 24 mei (Oude Testament) en woensdag 31 mei (Nieuwe Testament).

Expositie Roze Cartoons
Cartoonist ReinArt maakt sinds 2008 ieder week een actuele LHBT-cartoon voor de website van COC Deventer. Uit de collectie zijn vijfenveertig cartoons geselecteerd die met een knipoog terugkijken op het roze nieuws van de voorbije jaren. Locatie De Fermerie van 25 t/m 28 mei. Meer informatie via deze link.

Vragen of aanmelden als vrijwilliger bij één van deze activiteiten? Mail naar info@cocdeventer.nl.

Meer informatie over COC Deventer en haar diverse activiteiten is te vinden via de website van COC Deventer.

Tags: , , ,

Bibliotheek Centrum – Brink 70 te Deventer
Bijeenkomst vanaf 20.00 uur
Entree € 5,00 euro incl. koffie/thee en drankje in de pauze
COC-leden gratis entree op vertoon geldige ledenpas!

Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?
In deze onlangs verschenen uitgave selecteerde Xandra Schutte de beste beschouwingen van Meijsing en schreef er een inleiding bij.

Schrijfster Doeschka Meijsing, de ex-partner van Xandra Schutte, was niet alleen een fervent lezer, ze ging vanaf haar puberjaren ook bijna wekelijks naar de film, een concert, een museum of het theater. Van wat ze zag en hoorde deed ze aanvankelijk verslag in de dagboeken die ze vele jaren bijhield. Later publiceerde ze over die verslagen o.a. in Vrij Nederland, Elsevier en De Groene Amsterdammer. Ze legde zichzelf geen enkele beperking op en schreef over werkelijk alles wat ze mooi vond: van Shakespeare tot Kuifje, van Audrey Hepburn tot Sophia Loren, van Roald Dahl tot Rudy Kousbroek en van Shaffy tot Bach. Schutte is journalist en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Foto Xandra Schutte: Bod Bronshoff.
Organisatie is in handen van COC Deventer & Openbare Bibliotheek Deventer.

Meer informatie over deze en andere activiteiten is te vinden via de website van Deventer Boekenweek.

Tags: ,

Diverse locaties te Deventer
Van 25 maart t/m 2 april

In Boekenstad Deventer is het feest! Van 25 maart t/m 2 april vieren wij de Boekenweek. Een dikke week vol met schrijvers en columnisten in cafés, bibliotheek, synagoge en boekhandel. En natuurlijk ook films, cabaret, muziektheater, thrillers, discussie, historie en zondige lekkernijen.

Het thema is Verboden Vruchten en daarom zijn er ook veel roze activiteiten in het programma opgenomen. COC Deventer werkt maar liefst mee aan vier activiteiten, waaronder lezingen van Boris Dittrich, Xandra Schutte en Ted van Lieshout en deelname van Joost de Vries tijdens Cursiefjes in de Kroeg. Ook tijdens de Feestelijke Opening zal COC Deventer vertegenwoordigd zijn.

Hieronder een overzicht van de Roze krenten uit het programma (klik op de naam van de activiteit voor meer informatie). Deel het en kom genieten! COC-leden hebben vaak vrij entree op vertoon van hun geldige ledenpas!!

Zaterdag 25 maart: Feestelijke opening Deventer Boekenweek
De feestelijke start van een week vol verrassende literaire en andere culturele activiteiten.De feestelijke opening wordt een zoet&zondig feestje met een kort en wervelend programma. O.a. met Luisella Lai, fluisterdichter Mariska de Groot, Connie Veer. De Boekenweekburgemeester 2017 is schrijfster en blogger Sam van Middendorp.
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) vanaf 16.00 uur. Entree gratis!

Zondag 26 maart: Cursiefjes in de Kroeg
De schrijvers trekken langs vijf cafés op de Brink. Kies jouw favoriete café, de schrijvers komen langs.Ieder half uur zie je een nieuwe schrijver of columnist.
Midden in het centrum van Deventer. Waar zoek jij een plekje? De cafés op de Brink zijn o.a. Bierencafé de Heks, de Heeren op de Brink, De Hip, Goesting en Saint Tropez. Neem een biertje of wijntje en geniet!
Deelnemende schrijvers en columnisten: Heleen van Royen, Renske de Greef, Henk van Straten, Joost de Vries en Walter van den Berg
Diverse Kroegen aan de Brink te Deventer – Vanaf 14.30 uur. Entree gratis!

Dinsdag 28 maart: Lezing Boris Dittrich
Dittrich is bekend als een politicus (D66) die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en zich inzet voor de rechten van lhbt’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) als Directeur Pleitbezorging Seksuele Minderheden voor Human Rights Watch.
DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal (Sluisstraat 6 te Deventer) vanaf 20.00 uur. Entree COC-leden gratis!

Woensdag 29 maart: Lezing Xandra Schutte
Over ‘Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?’ In deze onlangs verschenen uitgave selecteerde Xandra Schutte de beste beschouwingen van Meijsing en schreef er een inleiding bij.
Schrijfster Doeschka Meijsing, de ex-partner van Xandra Schutte, was niet alleen een fervent lezer, ze ging vanaf haar puberjaren ook bijna wekelijks naar de film, een concert, een museum of het theater. Van wat ze zag en hoorde deed ze aanvankelijk verslag in de dagboeken die ze vele jaren bijhield. Later publiceerde ze over die verslagen o.a. in Vrij Nederland, Elsevier en De Groene Amsterdammer. Ze legde zichzelf geen enkele beperking op en schreef over werkelijk alles wat ze mooi vond: van Shakespeare tot Kuifje, van Audrey Hepburn tot Sophia Loren, van Roald Dahl tot Rudy Kousbroek en van Shaffy tot Bach. Schutte is journalist en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) vanaf 20.00 uur. Entree COC-leden gratis!

Zaterdag 1 april: Lezing Ted van Lieshout
Een feestelijk programma in een mooi aangeklede bibliotheek. Alles in het Boekenweekthema Verboden Vruchten. Optredens van o.a. Ted van Lieshout en Joke Linders.
Bibliotheek Centrum (Brink 70 te Deventer) van 11.00 tot 16.00 uur. Entree COC-leden gratis!

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden via de website van Deventer Boekenweek.

Tags: ,

Debuutroman van Paul van Woerlee
‘Apen In Een Pak’ verschijnt 10 maart 2017

De titel Apen in een Pak is gebaseerd op een citaat van Gerrit Komrij:

Heteroseksualiteit bestaat bij de gratie van homoseksualiteit. En omgekeerd. Een gevangene zonder cipier is niet langer een gevangene, een cipier die niets te bewaken heeft wordt een aap in een pak.

‘Apen in een Pak’ is een spannende en aangrijpende roman over familieperikelen, maar ook over bijna vergeten historische gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de jarenlange criminalisering en minachting van homoseksuelen. Ze blijken tot in deze tijd hun tol op te eisen.

Mees, een hoogbejaarde collectioneur, ontmoet bij toeval het vriendenstel Arno en Bekin. Bekin wil Mees inzetten zijn ambities als fotograaf waar te maken. Arno herkent in Mees de man die een relatie heeft gehad met zijn overgrootvader. Hij beschouwt Mees als de natuurlijke vijand van zijn overgrootmoeder Mathilde die hem als enige nooit in de steek heeft gelaten. Zijn relatie komt onder druk te staan als ook Bekin in zijn verleden gaat graven. Langzaam maar zeker lijkt in het levensverhaal van Mees de wraak van Mathilde zichtbaar te worden. Maar is dat ook terecht? Schimmen uit het verleden van Mees dringen binnen in de levens van Arno en Bekin. En welke rol speelt Bekin’s tweelingbroer eigenlijk?

Uitgever: Schrijverspunt
ISBN: 9789462662339
Prijs: € 19,95

Meer informatie over dit boek via de website van uitgeverij Schrijverspunt.

Tags: ,

Zesdaagse reis naar Berlijn en Polen
Reistijd van 23 tot en met 28 juli 2017
Reis voor LHBT’ers van 20 tot 35 jaar

Out Away is een reis speciaal opgezet voor LHBT’ers (of mensen die daarover twijfelen) tussen de 20 en 35 jaar! Out Away biedt je de mogelijkheid om de wereld en anderen beter te leren kennen tijdens een zesdaagse reis naar Berlijn en Polen. Er kunnen zestien mensen mee en vol is vol, dus wacht niet te lang met inschrijven! Out Away vindt plaats van 23 t/m 28 juli 2017.

Hoe ziet de reis er uit?
Je maakt gedurende een kleine week een reis met 10 tot 16 anderen. Tijdens deze week doe je mee aan de activiteiten en excursies die begeleid worden door de vrijwilligers van Stichting Outway. Iedere dag staan er weer verrassende excursies op het programma. We vertrekken per trein naar Berlijn waar we zullen overnachten in een hotel aan de rand van het centrum. Gedurende de eerste twee dagen bezoeken we de stad Berlijn. De derde dag vertrekken we naar Polen waar we een bezoek brengen aan Wroclaw en Krakau. De vierde dag heb je de keuze of je een bezoek brengt aan een zoutmijn of Auschwitz bezoekt. De vijfde dag reizen we weer terug naar Berlijn en brengen daar de laatste nacht door.

Waarom zou je meegaan?
Dit is je kans om meer van Europa te zien met een groep waar je volledig jezelf kunt zijn. Door de gemoedelijke sfeer is dit een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Naast de mooie reis is er altijd de mogelijkheid om informatie, advies en ondersteuning rondom LHBT+ onderwerpen te krijgen. Outway staat al vele jaren bekend om zijn geweldige sfeer van verbondenheid en vertrouwen, dus ook dat is zeker een reden om je in te schrijven! Kortom, bij Out Away maak jij een trip om nooit meer te vergeten!

Wat kost deze geweldige reis?
Je kunt deelnemen voor een bijdrage van slechts € 275,-. Dit is inclusief het vervoer vanaf een NS station in het noordoosten van het land, excursies, activiteiten, overnachtingen en je maaltijden (exclusief drinken).

Meer informatie en inschrijven
Kort en krachtig hebben we je wat informatie gegeven over hoe het er uit zal gaan zien. Wil je meer weten of je direct inschrijven voor deze gave reis? Bezoek onze website via www.outway.nl/out-away!

Tags: , ,