Vanwege het 45-jarig bestaan van COC Deventer wordt rond het weekend na Hemelvaart een Roze Festival in Deventer georganiseerd. Hoogtepunt is de ‘Fabulous Ascension Party’ op zaterdag 27 mei in Dok-H2O, maar ook diverse andere activiteiten worden van 24 t/m 31 mei georganiseerd. Hieronder bieden we een overzicht van die activiteiten. Klik op de naam (rood) voor specifiekere informatie.

Woensdag 24 mei – Het Penninckshuis (Brink 89 te Deventer) – 20.00 uur
Queer de Bijbel Lezen – Oude Testament
Net zoals vrouwen binnen de feministische theologie en armen binnen de bevrijdingstheologie, kunnen LHBT-ers de bijbel lezen vanuit hun specifieke context. Dat levert verrassende inzichten op, die ook voor heteroseksuelen van belang zijn.

Donderdag 25 mei – Geb & Gaia (Nieuw Rande – Schapenzandweg 3 te Diepenveen – 10.00 uur
Hemelvaartwandeling voor Vrouwen (Damespad)
Een wandeling in de ochtend over het Damespad Overijssel in de buurt van Deventer. Ontvangst met koffie/thee bij Geb & Gaia.

Donderdag 25 mei t/m 18 juni – Fermerie (Muggeplein 9 te Deventer) – tijdens openingsuren
Expositie Roze Cartoons
Selectie uit cartoons van ReinArt met een knipoog naar het LHBT-nieuws van de voorbije tien jaren.

Vrijdag 26 mei – Het Theaterschip in het Havenkwartier – 15.00 uur
Theaterproject ´Mary, je bent van mij!´ (Try-out)
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren en haar Café ´t Mandje. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving.

Vrijdag 26 mei – Filmhuis de Keizer (Keizerstraat 78 te Deventer) – 19.30 uur
Film – And Then Came Lola (VS 2009)
De lesbienne Lola is een fotograaf die balanceert op de rand van liefde en succes op het werk. Als ze een erg belangrijke afspraak mist met haar vriendin lijkt haar wereld in te storten. Gelukkig krijgt ze een kans om het goed te maken, maar zal ze het redden?

Vrijdag 26 mei – Rijkmanstraat 10 te Deventer – 19.45 uur
Men Meet Men – Film & Café
Een extra Men Meet Men avond in de Kelderbar aan de Rijksmansstraat te Deventer. Voorafgaand wordt de Franse film Theo et Hugo vertoond (aanvang 19.45 uur – inloop vanaf 19.30 uur).

Zaterdag 27 mei – Het Theaterschip in het Havenkwartier – 15.00 uur
Theaterproject ´Mary, je bent van mij!´ (Generale)
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren en haar Café ´t Mandje. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving.

Zaterdag 27 mei – DokH20 (Scheepvaartstraat 12 te Deventer) – 17.00 tot 19.00 uur
Officiële Receptie COC Deventer 45 jaar!
Bijeenkomst voor genodigden en belangstellenden. Met een hapje en een drankje vieren we het jubileum van COC Deventer. Tijdens deze activiteit wordt het boekje Roze Wandeling Deventer gepresenteerd.

Zaterdag 27 mei – DokH20 (Scheepvaartstraat 12 te Deventer) – 19.00 tot 21.00 uur
Maatjesproject ‘Cocktail’ – Meet & Greet
Dit project koppelt LHBT-asielzoekers aan een buddy en is de nieuwste loot aan de activiteitenboom van COC Deventer. De gelegenheid om kennis te maken met de asielzoekers en hun maatjes.

Zaterdag 27 mei – DokH20 (Scheepvaartstraat 12 te Deventer) – 21.00 tot 02.00 uur
Fabulous Ascension Party
Een groot jubileumfeest gehouden in DOK-H2O (Scheepvaartstraat 12 te Deventer) met de naam ‘FABULOUS Ascension!’. Het feest bestaat uit een loungeruimte waar je gezellig kan bijkletsen met oude bekenden en een dansruimte waar je compleet uit je dak kan gaan met livemuziek en DJ’s.

Zondag 28 mei – Startpunt Wilhelminafontein op de Brink – 14.00 uur
Roze Wandeling door Deventer
Aan de hand van het nieuwe wandelboekje dat ter gelegenheid van het COC-jubileum wordt uitgebracht voert uw gids u langs interessante plekken uit de Roze Historie van Deventer.

Zondag 28 mei – De Fermerie aan Muggeplein 9 te Deventer – 16.00 uur
ZondagMiddagSalon
Gemoedelijk middagcafé na de Roze Wandeling in De Fermerie. Bekijk ook de expositie Roze Cartoons.

Zondag 28 mei – Het Theaterschip in het Havenkwartier – 20.30 uur
Theaterproject ´Mary, je bent van mij!´ (Uitvoering)
Een speciale Theaterproductie rond het leven van Bet van Beeren en haar Café ´t Mandje. Met ondersteuning van diverse amateurs uit Deventer en omgeving.

Zondag 28 mei – Filmhuis de Keizer (Keizerstraat 78 te Deventer) – 20.30 uur
Documentaire over dragqueen Salem Reed
Waar Nielson overdag een rustige, creatieve jongen is, transformeert hij een paar avonden per maand in Salem Reed, een extravagante, vurige queen, die blaakt van het zelfvertrouwen.

Dinsdag 30 mei – Filmhuis De Keizer (Keizerstraat 78 te Deventer) – 20.30 uur
Gay Film Night – Jonathan
De twee-maandelijkse Gay Film Night van Filmhuis de Keizer valt toevallig binnen de COC-jubileumweek en mag dus niet ontbreken. Deze keer wordt de Duitse film ´Jonathan´ uit 2016 vertoond.

Woensdag 31 mei – Het Penninckshuis (Brink 89 te Deventer) – 20.00 uur
Queer de Bijbel Lezen – Nieuwe Testament
Net zoals vrouwen binnen de feministische theologie en armen binnen de bevrijdingstheologie, kunnen LHBT-ers de bijbel lezen vanuit hun specifieke context. Dat levert verrassende inzichten op, die ook voor heteroseksuelen van belang zijn.

Woensdag 24 mei tot zondag 28 mei
Kamperen op de Worp
Voor mensen die een lang weekend Deventer willen beleven is Camping de Worp een uitkomst. Gelegen aan de overzijde van de IJssel ben je met de voetpont zo in de binnenstad.

Vragen of aanmelden als vrijwilliger bij één van deze activiteiten? Mail naar info@cocdeventer.nl.

Meer informatie over COC Deventer en haar diverse activiteiten is te vinden via de website van COC Deventer.

Tags: , , ,

De Fermerie – Muggeplein 9 te Deventer
Ladies Lounge vanaf 16.00 uur – Entree €5,00

Op zondag 30 april 2017 is er weer Ladies Lounge; een speciaal middagcafé voor vrouwen. Deze middag is er een speciaal optreden van de band Two Dollar Tuesday. Natuurlijk zorgen we ook bij deze lente-editie voor een leuke sfeer en hapjes. Al met al een fijne cafémiddag, waarbij vrouwen gezellig kunnen (bij)kletsen.

Neem je vriendinnen mee naar de Fermerie. Voor een dansje en een drankje, (ont-)spanning en vermaak… Vanaf 16.00 uur ben je welkom. Entree voor deze middag is € 5,00. Voor de hapjes is iedere vrije gift welkom in de daarvoor bestemde blikken op de bar.

Two Dollar Tuesday speelt muziek vanaf de 80-er jaren tot muziek van nu. Namen als AC/DC, The Cure, Status Quo, Bon Jovi, Journey, ze passeren allemaal de revue tijdens een optreden van dit dynamische trio. De combinatie van gitaar, basgitaar en drums zorgen voor een solide basis voor de prachtige samenzang van deze drie dames. Van 80’s Rock tot heden-POP, het repertoire van Two Dollar Tuesday neemt je mee langs mooie luisterliedjes tot het punt waar het dak geen andere keuze meer heeft dan er, vol enthousiasme, af te vliegen.

Meer informatie over de band is te vinden via de website van Two Dollar Tuesday.

De volgende Ladies Lounge is op zondag 30 juli in De Fermerie vanaf 16.00 uur!

Tags: , ,

Expositie in Brink 16 (6 april t/m 25 juni)

Pablo Rueda Lara (1945-1993) was een Spaanse keramiek-kunstenaar die tijdens het Franco-regima naar Nederland is gevlucht (1969) omdat zijn leven en werk in Spanje hem onmogelijk werd gemaakt vanwege zijn geaardheid. Nu is er een expositie van zijn werk in Deventer te zien.

Keramist Pablo Rueda Lara (1945-1993) werd geboren in het Spaanse dorpje Castillo de Locubín in Andalusië. In 1969 vertrok hij naar Nederland. Hij studeerde Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In de slechts 17 jaar dat Pablo als kunstenaar heeft kunnen werken, heeft hij naar schatting tussen de 500 en 600 werken gemaakt. Deze zijn verspreid over diverse musea, galeries en privéverzamelaars in Nederland, Ierland en Spanje. De tentoonstelling Pablo! in Deventer is de eerste keer dat zoveel van zijn werken bijeen zijn gebracht.

Zijn jeugd op het platteland
Pablo’s werk vormt volgens eigen zeggen een weerslag van zijn leven. Hij groeide op in een afgelegen dorp op het Spaanse platteland. Al op zijn 8e vertrouwde Pablo’s vader hem de geitenkudde toe. Dit gaf Pablo veel ruimte en vrijheid om te dromen. Maar het platteland betekende voor Pablo ook isolement en eenzaamheid. Op zijn 12e werd Pablo verliefd op een jongen uit het dorp en schreef hem een brief. De jongen liet de brief aan alle dorpsgenoten lezen en ging er mee naar de Guardia Civil om aangifte te doen.

Wanhopig
Homoseksualiteit was in die jaren, onder dictator Franco, strafbaar. De Guardia Civil kwam verhaal halen bij Pablo’s vader. Pablo kreeg een half jaar huisarrest. Daarna bracht hij nog een jaar op het seminarium door, maar daar werd hij afgestuurd. Wanhopig ging hij naar de grote stad om een baantje te zoeken. In 1969 verliet Pablo Spanje. Hij had een uitnodiging van Nederlanders gekregen om op vakantie te komen. Hij is voor de rest van zijn leven in Nederland blijven wonen.

De expositie loopt tot en met zondag 25 juni (zie www.kunstaanz.nl).

Tags:

Landelijk onderzoek
Mannen tussen 16 en 25 jaar

Rutgers doet een onderzoek naar ervaringen van online dating en is op zoek naar deelnemers (in heel Nederland) voor een interview. Als dank krijg je een bol.com cadeaubon van €10 en maak je ook nog eens kans op 1 van de 5 bioscoopbonnen ter waarde van €20. Meer info of aanmelden? Mail naar onderzoekonlinedating@rutgers.nl.

Wij zoeken:

  • Mannen tussen de 16 en 25 jaar.
  • Het maakt niet uit of je homo, hetero of bi bent.
  • Je moet minimaal 1 keer in de laatste 12 maanden via online dating seks hebben gehad met een andere man.

Een interview duurt 1 tot 1,5 uur en vindt plaats op een plek die jij kiest. Meedoen is anoniem.

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, doet dit onderzoek om te kijken of betere voorlichting nodig is over online dating. Wie zijn de interviewers? Sven Oostrik & Emiel Maliepaard. Meer info via deze website.

Tags: ,

Filmtheater Gigant – Nieuwstraat 377 te Apeldoorn
Filmtheater Luxor – Houtmarkt 64 te Zutphen

Apeldoorn: Info over draaidagen, tijden en kaartverkoop via deze link.

Zutphen (van 20 t/m 26 april): Info over draaidagen, tijden en kaartverkoop via deze link.

Moonlight (VS 2016)
Moonlight is een Amerikaans drama dat zich afspeelt in een arme buurt in Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn plaats in de wereld. Moonlight won in februari (na enige consternatie) de Oscar voor beste film.

Chiron groeit in de jaren tachtig op in een arme buurt in Miami. Op school heeft hij het zwaar en thuis is het niet veel beter. Alles wijst erop dat zijn lot hetzelfde zal zijn als dat van veel van zijn buurtgenoten; een leven aan de zelfkant van de maatschappij. Maar Chiron is een overlever. Bovendien blijkt als hij ouder wordt, dat zijn grootste gevecht niet op de straat kan worden uitgevochten.

Moonlight is een volstrekt unieke, zinderende film die zijn weerga niet kent. De film is gebaseerd op het ongepubliceerde toneelstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ van Tarell Alvin McCraney. Moonlight is lovend onthaald door de internationale pers en wordt gezien als dé grote kanshebber voor de komende Oscars. De film won de Golden Globe voor beste dramafilm.

Tags: ,