De Fermerie – Muggeplein 9 te Deventer
ZondagMiddagSalon vanaf 16.00 uur

UPDATE: Let op: Vanwege de strenge coronamaatregelen is de Fermerie nog steeds gesloten;  de ZondagMiddagsalon van 24 januari kan dus helaas GEEN doorgang vinden. 

Alle mensen die houden van een gemoedelijke sfeer en een gezellig praatje zonder harde muziek zijn van harte welkom!

Let op! De volgende ZondagMiddagSalon is onder voorbehoud op zondag 28 februari 2021 in De Fermerie vanaf 16.00 uur!

Donderdag 10 december werd de foto-expositie QUEER! digitaal geopend. Bekijk hier de beelden van deze opening.

Voor deze editie van QUEER! heeft 113 Zelfmoordpreventie samengewerkt
met verschillende partners uit de regio Overijssel, Noord en Oost
Gelderland: COC Zwolle, COC Deventer e.o., COC Twente Achterhoek,
GGD IJsselland, Stichting Verscheurd, Vizier Oost, Deltion College,
Hogeschool Windesheim lectoraat GGZ & Samenleving, Stichting Village
People Harderwijk en de Gemeente Zwolle.
Mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de Provincie Overijssel.

Klik hier voor het nieuwsbericht op 113.nl.

In 2021 vieren het COC en Pride Amsterdam beide een jubileum. Het COC werd in 1946 opgericht als de Shakespeare Club en in 1996 trok voor het eerst een parade van boten door de Prinsengracht. Samen zijn beide jubilea goed voor 100 jaar diversiteit. En alsof dat nog niet genoeg reden voor een groots feest is, vieren we ook nog de jubilea van de Pride Walk (10 jaar), Openstelling Burgerlijk Huwelijk (20 jaar), EuroPride (30 jaar) en herdenken we dat 50 jaar geleden op de Dam voor het eerst een krans gelegd werd voor vervolgde en vermoorde homo’s in WOII.

Dat mogen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op dit moment zijn we met de andere organisatie in overleg hoe we dit bijzondere jaar gezamenlijk kunnen vormgeven. Uiteraard zijn we daarbij afhankelijk van de maatregelen rondom ‘het virus’, maar ondertussen putten we hoop uit het goede nieuws rondom het Pfizer vaccin. Heb je leuk een idee? Laat het ons weten.

Fotoboek Pride 25 jaar

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Pride Amsterdam zal er een foto expositie komen waarin alle hoogtepunten vanaf 1996 te zien zullen zijn en waarmee we herinneringen gaan ophalen. Heb jij in jouw archief een mooie, bijzondere, emotionele, grappige of sexy foto die niet mag ontbreken in deze tentoonstelling, stuur het dan op naar 25jaar@pride.amsterdam

Van alle inzendingen maken we een grote overzichtstentoonstelling die gedurende een maand te zien zal zijn. Daarnaast komen er tijdens Pride 25 grote reclamezuilen op het Stoperaplein met op elk de meeste bijzondere c.q. typerende foto’s van dat jaar. Tot slot zullen we van de foto’s een mooi boek maken. Een collectors item en must have voor elke Pride fan. Als een van jouw foto’s wordt uitgezocht krijg jij van ons zo’n boek cadeau.

Radioprogramma De Roze Golf had op zondag 13 december aandacht voor het Regenboogpodium; deze uitzending is hier te beluisteren.

Donderdagavond 10 december traden in De Cactus in Hengelo artiesten op speciaal voor ouderen in verpleeghuizen. Van dit ‘Regenboogpodium’ zijn opnames gemaakt die cadeau worden gedaan aan verpleeghuizen, waar geen artiesten meer kunnen optreden vanwege de coronacrisis.

De artiesten zingen elk minstens één lied met een roze rand zodat homoseksualiteit een thema is op het Regenboogpodium en daarmee ook in de verpleeghuizen.

Het Regenboogpodium is een initiatief van Mr Senior Pride 2020 Ralph Kleinbussink. Hij zag met lede ogen aan hoe de coronacrisis de activiteiten van de werkgroep Roze 50 Plus dwarsboomde. Samen met de Roze Golf ontstond het idee om de artiesten via een USB-stick de verpleeghuizen binnen te laten komen en zo de ouderen te vermaken en de roze senioren een hart onder de riem te steken.

De artiesten die optreden donderdagavond in theater De Cactus in Hengel o zijn Annet Nikamp, Alice Wessels & Rolf van Rijsbergen, Body & Soul en Harm Wolters. Zij zingen liedjes van onder andere Benny Neyman, Paul de Leeuw en Wim Sonneveld. Liesbeth List overleed in maart dit jaar. Huisvriend en zanger Daan Bartels schreef een lied als eerbetoon.

Radioprogramma De Roze Golf had op zondag 13 december aandacht voor het Regenboogpodium; deze uitzending is hier te beluisteren.

Luisteren naar de Roze Golf kan ook via StitcherSpotify en via iTunes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze column door Jaap Broersma verscheen eerder in Contact – editie Zutphen/Warnsveld in week 48 (25 november 2020)

De Andere Stad

‘Het is moeilijker om gay te zijn dan zwart, want dat laatste hoef je in in ieder geval niet uit te leggen aan je ouders.’ Het is een grap van de activist James Baldwin, die beide was. Zijn strijd was in het puriteinse Amerika van een halve eeuw geleden. Hoe lastig is dat eigenlijk in Zutphen, anno nu?

Ik praat er over met Douwe. Hij is coördinator van Jong & Out van het COC regio Deventer. Dat is een community voor iedereen tot en met achttien jaar, ongeacht zijn of haar seksuele oriëntatie of gender-identiteit.

“Het is altijd lastig om uit de kast te komen. Als puber ben je onzeker. Wat vinden vrienden er van? Hoe reageren mijn ouders? Jong & Out steunt jongeren in hun emancipatieproces en biedt een platform om deze onderwerpen met elkaar te delen.”

“We zouden hier graag een LHBTI+avond organiseren. zodat je zaken kunt bespreken op een plek waar je je veilig voelt. We hebben iets dergelijks wel eens gehad in een café, maar dat is doodgebloed.”

Zutphen is mooi, maar rustig, vindt Douwe. “Een echte gay-community bestaat hier niet. We zijn niet georganiseerd en hebben geen eigen kroegen of bijeenkomsten. Er zijn plekken waar ik me prima thuis voel, zoals Schatjes of Pico. Maar soms ga ik toch liever naar andere steden.”

Een advies voor jongeren die zitten met hun geaardheid of identiteit? “Zoek het op, ga naar instanties, het COC, het is je eigen keuze om te bepalen hoe je dat moet doen. Het gaat altijd om jou, als het om je coming out gaat. En bezoek ons eens op onze site: www.jongenout.nl “.

Bekijk hier het oorspronkelijke artikel