Kunsthal KunstaanZ – Brink 16 te Deventer
Tentoonstelling van 20 juli t/m 2 september

Meld je hier aan als vrijwilliger of als model (M) voor de speciale fotoshoot!

De Man; Mannelijk naakt in vele gedaanten
Samengesteld door Rob Smolders in opdracht van COC Deventer

In de komende zomer staat de man centraal in een gevarieerde expositie van beelden, schilderijen, tekeningen en foto’s. Het mannelijk lichaam wordt getoond in verschillende rollen en ensceneringen. Als model, sportman, danser, heilige, held of hypocriet. Of gewoon als mens, jong, oud, poserend als zichzelf of een ander, op de vlucht, in opgewonden staat of in rust.
Dat het bij deze expositie draait om het naakte lichaam is geen sensatiezucht. Het lichaam is niet alleen de bron van seksualiteit en verleiding en daarmee indirect van seksueel geweld. Het is tegelijk het instrument dat bewondering afdwingt, zoals wanneer de sportman en de danser schitteren op het hoogste podium, en op andere momenten medelijden oproept.

Deelnemende kunstenaars zijn: Grietje Bouman, Paul van Dongen, Sam Drukker, Luiz Figueiredo, Herman Gordijn, Barend van Hoek, Wim Izaks, Theo Jordans, Kinke Kooi, Giuseppe Mascherini, Bas Meerman, Melle, Edith Meijering, Janpeter Muilwijk, Ronald Ophuis, Joke Proper, Frans Rentink, Matthijs Röling, Lodewijk Schelfhout, Sierk Schröder, Albert Sennef, Niels Smits van Burgst, Luk van Soom, Jaap de Vries, Fred van der Wal en Co Westerik.

Het initiatief voor deze tentoonstelling komt van het COC Deventer en omstreken. Doel is het denken in stereotypen te doorbreken, taboes tegen het licht te houden en daarmee de tolerantie voor wie we zijn en welke verlangens en behoeften we koesteren, te vergroten. Juist nu veel mensen zich terugtrekken in hun veronderstelde ‘eigenheid’, waarmee ze dikwijls ook militant stelling nemen tegen mensen met een andere culturele achtergrond of seksuele geaardheid, is het nodig te pleiten voor openheid en begrip. Kunst kan daarin een belangrijke rol spelen door in beeld te brengen wat in de dagelijkse omgang met elkaar wordt verzwegen of als vooroordeel wordt uitgesproken.

Het motto van de tentoonstelling is: hoe je hem ook wenst te zien, hij mag gezien worden. DE MAN.

Vrijwilligers voor, tijdens en na de Tentoonstelling

Er zijn natuurlijk veel handen nodig om de Tentoonstelling tot een succes te maken. Er zijn al veel vrijwilligers bereid gevonden om een taak op zich te nemen, maar meer enthousiaste mensen blijven welkom. Je kunt je aanmelden voor opbouw, kassadienst, suppoost, receptie en afbouw via deze link.

Modellen gezocht voor Fotoshoot Frans Rentink

Deventer fotograaf Frans Rentink wil graag speciaal voor de Tentoonstelling ‘De Man’ een groepsfoto maken van een groot deel van de leden van COC Deventer en daarin geïnteresseerden. Daarbij is het aan een ieder vrij om al dan niet herkenbaar in beeld te staan. Er zijn vele mogelijkheden om dat te realiseren, door bijv. de achterkant, een deel van het lichaam of deels in de schaduw weer te geven. De fotograaf zal met de opstelling rekening houden met de persoonlijke wensen van een ieder. Mannen kunnen zich via deze link aanmelden als model voor deze bijzondere fotoshoot.

Over curator Rob Smolders

Samensteller van de expositie is kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker Rob Smolders. Als directeur van Museum De Wieger in Deurne organiseerde hij in 1994 de tentoonstelling Het naakt in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw, in 1995 (met Regnerus Steensma) Jezus is boos. Het beeld van Christus in de hedendaagse kunst. Hij is auteur van tal van boeken en catalogusbijdragen. Sinds 2013 houdt hij de blog www.altijdvandaag.nl bij met recensies van tentoonstellingen en boeken en commentaar op de actualiteit in de kunstwereld. Lees via deze link meer de projectbeschrijving van curator Rob Smolders over deze Tentoonstelling.

Gegevens van de tentoonstelling:
DE MAN. Mannelijk naakt in vele gedaanten
Organisatie: COC Deventer en omstreken
Curator: Rob Smolders
Locatie: Kunsthal KunstaanZ, Brink 16 Deventer
Data: 20 juli t/m 2 september 2018

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Ids Zandleven (COC) 06 52 458748

Rob Smolders 06-41425237
info@altijdvandaag.nlinfo@altijdvandaag.nl

Bezoek de Facebookpagina van Tentoonstelling De Man!