Tijdperk Khadaffi bijna ten einde

 
Bron: AD
PARIJS/TRIPOLI – De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in het Turkse Ankara gezegd, dat de Libische leider Muammar Khadaffi weg moet. Hij is de eerste wereldleider die expliciet het vertrek van de autoritair regerende leider eist.

Sarkozy, die nauwe banden met Khadaffi onderhield, noemde de gewelddadigheden onacceptabel en zei dat ze onderzocht en bestraft zullen worden. Beide leiders wisten elkaar geregeld te vinden op het internationale onderhandelingstoneel.

Door bemiddeling van Sarkozy en zijn ex-vrouw C├ęcilia, die naar Tripoli afreisde om persoonlijk met Khadaffi te onderhandelen, kwamen in 2007 vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts vrij. Zij waren veroordeeld wegens het besmetten van Libische kinderen met hiv.

Andersom bood Khadaffi later dat jaar aan om voor Sarkozy te bemiddelen in Tsjaad waar vrijwilligers voor een Franse organisatie hadden geprobeerd illegaal kinderen voor adoptie meer naar Frankrijk te nemen. Ook op economisch vlak vonden beide leiders elkaar. (ANP)