Homohuwelijk: tien landen in tien jaar!


 
Bron: GaySite.nl
Het is tien jaar geleden dat Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van het gelijke geslacht. De afgelopen tien jaar hebben van de 193 landen die er bestaan negen het Nederlandse voorbeeld gevolgd. Volgens Boris Dittrich van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een goed begin omdat de rechten van homo’s in die landen flink verbeterd zijn.

Nederland maakte het homohuwelijk mogelijk op 1 april 2001. Daarna volgden België (2003), Spanje (2005), Canada (2005), Zuid-Afrika (2006), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010) en Argentinië; (2010). Naar verwachting zal Luxemburg als elfde land later dit jaar het huwelijk open stellen voor paren van het gelijke geslacht. In diverse andere landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Mexico, is het in één of meer regio’s in het land mogelijk om een homohuwelijk aan te gaan.

Volgens de HRW zijn er naast de goede berichten ook vele landen die het nog niet zo nauw nemen met de rechten van homoseksuelen. In ruim zeventig landen, waaronder Iran, Jemen, Nigeria, Saoedi-Arabië en Soedan, staat op homoseksualiteit nog altijd een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Voor de ruim 275 medewerkers van de mensenrechtenorganisatie is er dus nog voldoende te doen om de rechten van homoseksuelen wereldwijd te verbeteren.