Gefeliciteerd! Roze Maandag viert 20ste verjaardag

Roze Maandag viert op maandag 25 juli haar 20ste verjaardag. Het thema voor dit jubileumjaar is, hoe kan het ook anders met een verjaardag, ‘Happy Gay Day’. Twintig jaar homo-emancipatie tijdens de Tilburgse Kermis vraagt om een grote digitale etalage waarin alles tentoongespreid kan worden. Met de vernieuwde website www.rozemaandag-tilburg.nl blijft iedereen op de hoogte van alle nieuwtjes rond Roze Maandag.
Pepijn Moors, voorzitter van stichting Roze Maandag, roemt het unieke karakter van de Roze Maandag: “Dit homo-emancipatie en –integratie evenement is in de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland. Roze Maandag is een organisch evenement, het wordt niet georganiseerd door één partij, het heeft niet één ingang en je hoeft er geen entree te betalen. “Succes kent vele vaders,” dit spreekwoord is ook van toepassing op Roze Maandag. “Het is ontstaan en uitgegroeid door een bonte verzameling uit vele initiatieven. Het is een geweldig feest waarmee Tilburg laat zien dat een toekomst mogelijk is waarin iedereen, ongeacht zijn of haar geloof, afkomst of seksuele voorkeur, in respect samenleeft.

De eerste Roze Maandag
De eerste officiële Roze Maandag vond plaats op 22 juli 1991. Maar de eerste Roze Maandag activiteiten speelden zich op de kermismaandag in 1990 af. Voor initiatiefnemer Wim Grem moest Roze Maandag een knipoog zijn naar de Rosenmontag, het jaarlijkse hoogtepunt van het Duitse Carnaval. In een artikel uit de Gaykrant van 13 juli 1991 vertelt één van de bezoekers over deze voorloper van Roze Maandag dat ze met z’n allen gezellig suikerspinnen zaten te eten op het terras van gaybar ‘De Popcorn’. De redactie van de Gaykrant, was in die tijd verantwoordelijk voor het holebi-nieuws op teletekst. Er was weinig te doen die dag en om de rust te doorbreken plaatsen ze bericht over een feestje op de Tilburgse kermis. Een beetje holebi is altijd wel voor een feestje te vinden en zie: honderden homo’s en lesbo’s maakten er een dolle boel van in het centrum van Tilburg. Elk volgende jaar kwamen er meer bezoekers en zo groeide Roze Maandag uit tot een uniek homo-evenement in Nederland en ver daarbuiten. Roze Maandag groeide in eerste instantie te snel en door wrijving tussen diverse partijen kwam het evenement in 2002 in gevaar. Na dit jaar is de nieuwe Stichting Roze Maandag opgericht. Het nieuwe stichtingsbestuur werd samengesteld uit zowel homo’s als hetero’s. Verschillende Tilburgers met bestuurlijke ervaring die het evenement een warm hart toedroegen namen zitting in het bestuur en er waren vertegenwoordigers van de Tilburgse horeca en belangenvereniging COC. Roze Maandag is in rap tempo uit gegroeid tot de drukste dag van de Tilburgse kermis en als uniek homo-evenement in Nederland en ver daarbuiten.

Meer informatie kunt u vinden op www.rozemaandag-tilburg.nl en volg ons op twitter www.twitter.com/rozemaandag

Stichting Roze Maandag zijn Pepijn Moors (voorzitter), Wilma Versteden (secretaris), Frans-Jan Bertens (penningmeester), Paul van Loon (vice-voorzitter), Kim de Kort (communicatie) en Naud van de Wijngaart (communicatie).

Tags: