Choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig overleden
Bron: gaykrant.nl
Donderdag 19 januari jl. is in zijn woonplaats Amsterdam choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig op 78-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan verschillende vormen van kanker.
“De gedrevenheid van Rudi, zijn vuur, dat is wat ons altijd bij zal blijven. Het is onvoorstelbaar dat dit vuur in hem nu gedoofd is. Wij zijn allemaal ongelooflijk verdrietig dat hij niet meer bij ons is en tegelijkertijd zijn we intens dankbaar dat we hem gekend hebben. Met het heengaan van Rudi verliest ons land een inspirerend choreograaf en artistiek leider, en een groot man.” – Ted Brandsen, artistiek directeur Het Nationale Ballet
Rudi van Dantzig is een van Nederlands grootste kunstenaars. Weinig mensen hebben zo hun stempel op Het Nationale Ballet en de Nederlandse danswereld gedrukt als Van Dantzig: hij maakte ruim vijftig balletten, veelal met Toer van Schayk als decor- en kostuumontwerper. Moderne creaties zowel als bewerkingen van legendarische klassiekers, die op hún beurt vaak uitgroeiden tot klassiekers.
Van Dantzig heeft met vele dansers in binnen- en buitenland gewerkt die hij wist te inspireren teneinde gestalte te geven aan zijn visie – corps de balletdansers net zo goed als sterdansers zoals Rudolf Nurejev, Alexandra Radius, Clint Farha en zo vele anderen. Zijn werk – emotioneel, intens en expressionistisch – leverde hem de bijnaam ‘Dostojevski van de dans’ op.
Rudi van Dantzig begon zijn danscarrière in 1952 bij Gaskells Ballet Recital, de voorloper van Het Nationale Ballet. Na de oprichting in 1961 van Het Nationale Ballet werd hij bij het gezelschap huischoreograaf en was hij co-artistiek directeur van 1967 tot 1971 en artistiek leider van 1971 tot 1991. In die hoedanigheid heeft hij een ongelooflijke bijdrage geleverd aan de bloei van de danskunst in ons land. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het gezelschap dat hij jarenlang heeft geleid en tot wereldfaam heeft gebracht. Onvergetelijke choreografieën van zijn hand zijn onder meer Nachteiland, Monument voor een gestorven jongen, Geverfde Vogels, Niemandsland, Tij en ontij, Blown in A Gentle Wind, Ginastera, Vier letzte Lieder, Voorbij gegaan, Onder mijne voeten, Want wij weten niet wat wij doen, Aartsengelen slachten den hemel rood, Herinneringen uit het ondergrondse en Pleisterplaats.
Rudi van Dantzig is ook bekend geworden als literair schrijver. In 1986 verscheen zijn romandebuut Voor een verloren soldaat; in 1993 publiceerde hij Het spoor van een komeet, een boek over zijn herinneringen aan Rudolf Nureyev, en in 2003 verscheen Het leven van Willem Arondeus. Andere werken van zijn hand zijn: Olga de Haas: een herinnering, Fata morgana van de schone vergankelijkheid, Afgrond, De bruid staat rechts van u en Toen gij naakt en bloot waart.
In totaal maakte Van Dantzig ruim vijftig balletten, grotendeels voor Het Nationale Ballet, maar zijn choreografieën stonden en staan nog steeds ook op het repertoire van vele buitenlandse gezelschappen.