1985 Homo-jongerenfestival in Deventer

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

Speciale activiteiten voor jongeren met vallen en opstaan

In 1984 was er in Deventer van 21 tot en met 24 juni de afsluiting van een groot landelijk jongerenfestival georganiseerd onder de naam ‘Doe Wat ‘84’. Op de Worp was een grote tent geplaatst met daaromheen een groot tentenkamp. Door middel van workshops, films, muziek en een informatiemarkt kwamen thema’s als anti-militarisme en anti-fascisme aan bod. Ook het COC IJsselstreek had zich hiervoor aangemeld om een weekend rondom deze thema’s te organiseren; de expositie ‘homohaat en fascisme’ was te bewonderen en het Groningse flikkercabaret ‘Supertamp’ werd weer naar Deventer gehaald. Ook werd er opnieuw een Roze Fietskaravaan gehouden (net als in 1982, weet u nog?), deze keer gewapend met een enquête om de homotolerantie in de regio te onderzoeken. Dankzij dit festival ontstond er een positieve impuls om meer activiteiten voor jongeren tot stand te laten komen.


Jongeren-wervingsposter uit 1980 en het ‘geboortekaartje’ van de jongerengroep uit 1985

Het jaar 1985 was uitgeroepen tot ‘Jaar van de Jongeren’ en veel organisaties haalden ook alles uit de kast om leuke jongerenactiviteiten te gaan organiseren. Het COC Deventer had begin 1985 op dat gebied een probleem, want hoewel in het verleden regelmatig pogingen werden ondernomen om ook de jongeren erbij te betrekken (met steeds wisselend resultaat) was er in het nieuwe pand aan de Assenstraat geen echte jongerengroep meer actief. Een vijftal koppen werden bij elkaar gestoken en op 2 april 1985 kwam de Jongerengroep weer als herboren te voorschijn met een ‘ontembare drang’ naar meer jongerenactiviteiten in het COC. Naast opvang van andere jongeren in hun coming-out wilde deze groep ook lezingen, films en andere festiviteiten voor (homo-)jongeren gaan organiseren.

Belangrijk voor deze groep was om zich niet alleen in het eigen pand te roeren, maar vooral naar buiten te treden. Daarom werd de eerste grote activiteit een Homo-jongerenfestival in het derde weekend van september 1985. Tijdens dit weekend stonden serieuze en minder-serieuze gepland, zoals filmvoorstellingen, live-muziek, themadiscussies en een foto-expostie. Zaterdagmiddag 14 september kon men deelnemen aan diverse workshops (bijv. je eigen buttons maken) en er waren discussiegroepen over AIDS en Coming Out. Daarnaast kon een ieder zich openbaren tijdens het Open Podium vanaf 16.00 uur. Na een speciaal koud buffet ging het avondprogramma van start met een informatiefilm over de geschiedenis van de homobeweging. Vanaf 23.00 uur was er een spetterend optreden van de vrouwenband ‘Lippes Loop’ en daarna natuurlijk ‘Dixo’ met Deejee Els. Zondag 15 september moest men alweer op tijd aan de bak voor een brunch om 12.00 uur en daarna een speciaal optreden van cabaretgroep ‘Truus gaat uit wandelen’. Het hele weekend waren er kunstwerken te zien en werden speciale video’s gedraaid; bij de ingang van het COC-pand was ook een infostand ingericht, waar zelfs mensen die van verre kwamen zich konden inschrijven voor een slaapplaats. Vanwege dit uitgebreide porgramma werd voor het eerst het hele pand aan de Assenstraat gebruikt, van vrouwenruimte tot kelder. Het homo-jongerenfestival was een groot succes en de jongerengroep groeide dan ook gestaag aan met nieuwe leden en dus ook meer potentie voor nieuwe activiteiten.


Homo-Jongeren-Festivalposter uit 1985 en een poster van jongerengroep ‘De Gompies’ uit 1987

Vanaf november 1985 werd iedere eerste vrijdag van de maand benoemd tot ‘jongerenwerkgroepavond’ (later afgekort tot jongerenavond) en organiseerde de jongerengroep een speciale avond voor jongeren tot 25 jaar; de ene keer met een speciale film en daarna een speciaal optreden of feestthema en natuurlijk altijd swingen na afloop. Medio 1986 werd ook een nieuwe naam voor de jongerengroep bedacht, namelijk ‘De Gompies’. Maar na verloop van tijd ging het actieve kader van de jongerengroep iets anders doen en bleek de instroom te gering om nog van een echte jongerengroep te spreken. In maart 1990 moest men concluderen dat het niet langer zinvol was om jongerenavonden op de agenda te zetten; niemand wilde ze nog organiseren.

Het duurde nog vijf jaar voordat er weer een nieuwe jongerengroep tot stand kwam, met deze keer de naam ‘Da’s Andere Koek’. Op 22 september 1995 werd met een receptie, waarbij radio-DJ Hans Schiffers de openingshandeling verrichtte, deze nieuwe jongerengroep verwelkomd. Daarna volgde een groots feest in Hollywood-stijl met Candy Girls, een strip-act en een optreden van de Deventer ‘Three Degrees’.
Voorlopig werden de eerste en derde woensdag van de maand benoemd tot ‘Jongeren-Swing-Avond’ en dankzij het groeiende aantal actieve jongeren kwam daar later ook de vierde zondagmiddag bij. De maximale leeftijd was nu gesteld op 30 jaar. Daarnaast organiseerde ‘Da’s Andere Koek’ ook een speciale Jongeren-Info-Telefoon. Meer over ‘Da’s Andere Koek’ en andere jongerenactiviteiten later in deze serie historische overzichten.

Volgende week: 1985–1991 Maart- en Oktoberfestivals

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Tags: