1995 Jongerengroep ‘Da’s Andere Koek’ opgericht

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

Jongerenactiviteiten van de midden jaren ’90 tot nu

Door het succes van de verbouwing van het COC-café kon weer een hele nieuwe generatie jonge homo’s en lesbo’s worden aangetrokken en dus werd de roep om een eigen jongerengroep in 1995 weer steeds luider. Een behoorlijk groot team van enthousiaste jongens en meiden stak de koppen bij elkaar en zo kon op vrijdag 22 september 1995 jongerengroep ‘Da’s Andere Koek’ (een link naar Deventer’s bekende exportproduct) van start gaan.

Anekdote: ‘Opening van de Jongerengroep
‘Op 22 september hadden we een spetterende opening. ’s Middags was er al een officiële receptie geweest met AVRO-DJ Hans Schiffers en die avond was het helemaal volle bak. Het thema was ‘Hollywood’ en ik heb heel wat mensen in ‘style’ zien rondlopen. Sommigen moeten er volgens mij wel uren aan besteed hebben om zo mooi te worden. Het optreden van de ‘Three Degrees’ was natuurlijk smashing good. De stripper met body painting trok heel wat nieuwsgierige oogjes… Het COC-café was van binnen nauwelijks te herkennen; het straalde met de gouden ballonnen en wervelende showtrap een echte Oscar-uitreiking uit.’

(deel uit het verslag van Patrick van Zuydam uit Flipo nr.’28 – december 1995)

Eerste logo van de nieuwe jongerengroep uit 1995

Voorlopig waren jongeren tot en met 29 jaar van harte welkom iedere eerste en derde woensdagavond van de maand op het Jongeren-Swingcafé van 20.00 tot 24.00 uur. Ook werden er regelmatig speciale activiteiten georganiseerd op deze avonden, zoals een filmcafé, Sjonnie & Anita Bingo en Valentijns-café. Tijdens deze avonden was ook de speciale Jongeren Info Telefoon bereikbaar. Hoewel de opkomst redelijk te noemen was bleek er toch onvrede over de woensdagavond; het was niet echt een uitgaansavond voor jongeren en men had het gevoel dat daardoor toch een potentieel deel van de doelgroep niet bereikt werd. In overleg met bestuur en werkgroep café werd vanaf september 1996 voor de wekelijkse donderdagavond gekozen (koopavond in Deventer en daarna veel jongeren in de stad). Mede daardoor werd het COC-café tussentijds verbouwd en kwam caféruimte ‘Le BaroC’ tot stand. Hier kon het oudere publiek terecht terwijl de jongeren in café Face It hun feestje konden vieren.


Tekeningen geplaatst bij de activiteiten van de jongerengroep uit Flipo nr.29 maart 1996

Anekdote: Camp Da’s Andere Koek
‘Op 21 juni was het dan zover. JongerenGroep Da’s Andere Koek ging kamperen. Dertien Boys en één Girl. Na zich ingecheckt te hebben bij de COC-balie en alle bagage in de voertuigen gepropt te hebben, gingen twee auto’s en één busje op weg naar het hoge noorden. Bourtange om precies te zijn.
Het idee om als afsluiter te gaan kamperen, was eigenlijk verleden jaar al bedacht. Alleen de uitvoering leverde nogal een probleem op, want we wilden niet naar een gewone camping, maar naar een homo/lesbo-camping. Dit had tot gevolg dat een aantal campings afvielen, aangezien die of alleen voor mannen of alleen voor vrouwen waren. Maar de camping in Bourtange was dé oplossing, genaamd: Boerderij ‘La Cagnotte’.

(deel uit het verslag van Patrick van Zuydam uit Flipo nr.’30 – september 1996)


Openingsposter uit september 1996

Op donderdag 19 september 1996 begon het gecombineerde café met Face It-swingcafé voor jongeren en Bibliotheek-praatcafé Le BaroC. Naast deze wekelijkse jongerenavonden en de al genoemde Jongeren Info Telefoon nam de jonge werkgroep nog meer taken op zich. In samenwerking met Hogeschool IJsselland werden gespreksgroepen opgestart, een speciale Coming-Out avond werd georganiseerd en de jongerengroep nam actief deel aan de infomarkt voor HBO-studenten. Na het aanvankelijke enthousiasme van het eerste periode nam echter het aantal actieve jongeren vanaf eind 1996 flink af, zeker nadat Patrick van Zuydam als coördinator stopte. Zijn rol werd overgenomen door Wilco van der Linde en hoewel de jongerenavonden gewoon doorgingen bleek het lastig om de overige taken te blijven vervullen met een kleinere groep mensen. In de loop van 1997 werd het ook steeds lastiger om de wekelijkse jongerenavond in stand te kunnen houden en werd gekozen voor een maandelijks Jongerencafé op de laatste donderdag van de maand van 20.00 tot 24.00 uur. Ook deze sneuvelt nog datzelfde jaar. Het kortstondige leven van de jongerengroep ‘Da’s Andere Koek’ was alweer ter ziele.

In de nieuwe eeuw zijn er diverse pogingen ondernomen om weer een echte jongerengroep op te starten, maar bij geen van allen kwam de zaak echt van de grond. De meest recente dateert uit 2008 en heette Face It-Young; tot 2010 werden een paar keer per jaar speciale activiteiten voor jongeren tot 25 jaar georganiseerd. Vanuit deze groep zijn een aantal actieve jongeren overgegaan naar het Feestteam dat tot dit jaar op de laatste zaterdag van de maand een avond gericht op jongeren (maar voor iedereen toegankelijk) wist te organiseren. Momenteel blijft de laatste zaterdag van de maand gericht op jongeren met jongens en meiden achter de bar en de draaitafel. Het COC is wel actief geweest op de HBO-introductiedagen eind augustus 2012, dus wie weet komt van daaruit weer een nieuwe lichting enthousiaste jongens en meiden voort.


Poster van jongerengroep Face It Young uit 2008 en een poster van het Feestteam uit 2010

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Volgende week: Special – Roze voor de klas

Tags: ,