1999 Het Nationaal COC-songfestival in Deventer

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

COC Deventer organiseert landelijk ‘roze’ liedjesfestijn in de Schouwburg

Vanwege de reden dat Nederland door het schamele puntenresultaat in het jaar daarvoor in 1995 was uitgesloten van deelname aan het Eurovisie Songfestival ontstond bij het COC in Deventer het jaarlijkse parodie-festival (bekijk een apart hoofdstuk hierover via deze link ). Bij COC Limburg organiseerde men omwille van diezelfde reden (“Geen Eurovisie Songfestival? Dan doen we het zelf!”) het allereerste Nationaal COC-songfestival. Bij de eerste twee edities was COC IJsselstreek niet vertegenwoordigd, maar in 1997 stuurde de afdeling de winnaar van het parodie-festival naar Arnhem. Deze kon op dat festival, dat in een jeugdhonk gehouden werd, geen deuk in een pakje boter slaan en daarom werd voor 1998 een heuse songfestival-voorronde in Deventer georganiseerd.

Op vrijdag 16 oktober brachten drie deelnemende acts elk twee nummers, zodat de jury (bestaande uit Christiaan Dobma, Teun Jansen en Yvonne Jongejan) en het toegestroomde publiek in totaal uit zes liedjes een winnaar mocht kiezen. Dat bleek nog best spannend, want drie liedjes lagen zeer dicht bij elkaar. Het knikkersysteem van het publiek (iedere bezoeker mocht met het uitdelen van knikkers zijn of haar favoriete nummer bepalen) gaf de doorslag en Danny Ribbink mocht met het door Theo Kip geschreven nummer ‘Hij Bekeek Me’ naar het Nationaal COC-Songfestival.

Anekdote: ‘Het gaat om de knikkers’
Het publiek was bij het binnenkomen een doosje in handen gedrukt waarin drie knikkers zaten. Daarmee konden ze in de pauze hun voorkeur kenbaar maken (of zoals één deelnemer zei: “Het gaat niet om het meedoen, het gaat om de knikkers!”).
Na de pauze maakte de vakjury (na langdurig overleg) het resultaat bekend. Bij iedere deelnemer had Teun Jansen een juryrapport klaar. Misschien tot wanhoop van het publiek, maar een teken dat er kundig en met kennis naar de deelnemers geluisterd was. Daarna werden de knikkers geteld en konden ook de punten van de publieksjury worden verdeeld. Dat betekende een gelijke stand tussen ‘Hij Bekeek Me’ en ‘Mijn Prins’, waardoor het aantal knikkers van het publiek de doorslag moest geven.

deel uit het verslag uit Flipo nr.39 door Reindert Meutstege


Danny Ribbink: winnaar van het festival in 1998 – het logo van het Nationaal COC-songfestival in 1999

En de voorronde bleek ons geen windeieren te leggen. Tijdens dat vierde Nationaal COC-songfestival, dat op zaterdag 21 november 1998 opnieuw in Arnhem gehouden werd (deze keer in een klimhal), wist de deelnemer uit Deventer de eerste plaats voor de COC afdeling IJsselstreek binnen te halen. Zanger Danny Ribbink wist de jury (bestaande uit Henk Krol, Pim Fortuyn, Gerard Spong, Ria van Oosten, Ineke Huyzer en voorzitster Rémi van der Elzen) het meest te overtuigen. Hij liet de overige negen deelnemers achter zich en haalde daarmee het festival voor 1999 naar de koekstad.

Voor dat vijfde Nationaal COC-songfestival, dat op zaterdag 27 november zou plaatsvinden, werd een heus organisatiecomitée gevormd, bestaande uit mensen die twee jaar daarvoor de Roze Zaterdag hadden georganiseerd, aangevuld met andere enthousiastelingen. En men ging voortvarend te werk: voor de eerste keer werd het landelijke festival in een heuse Schouwburg gehouden, zodat het geheel een stuk professioneler kon worden aangepakt. Ook werd een speciaal logo ontworpen, dat daarna nog bij zes edities overgenomen werd. Elf deelnemende COC-afdelingen melden zich gedurende het jaar om hun liedje in Deventer ten gehore te brengen.

Anekdote: Festival-ervaring
Het is erg leuk om te ervaren hoe zo’n festival in de loop der tijd vorm krijgt. In de eerste fase melden afdelingen zich aan waarna de namen van de deelnemers binnendruppelen, met in het kielzog de foto’s en de achtergrondinformatie van de nummers. Het was begin november al duidelijk dat er een gevarieerd aanbod was (heel veel zelfgeschreven liedjes en composities) en het deelnemersveld een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen vertoonde. Op de dag zelf kregen al die namen en die foto’s een echt gezicht en gedurende de soundcheck vooral een stem. Het bleek toen al dat de organisatie in haar verwachting niet teleur was gesteld: zeker de helft van de nummers waren wat ons betreft potentiële winnaars.

deel uit het verslag uit Flipo nr.42 door Reindert Meutstege


Burgemeester opent in vermomming het festival in 1999 – Deelnemer van COC IJsselstreek in 1999 is Ralph Kleinbussink

De avond werd geopend door burgemeester James van Lidth de Jeude. Enigszins vermomd blies hij op een dwarsfluit de bekende ‘Eurovisie-tune’, waarna hij zich bekend maakte en alle deelnemers veel succes wenste. De presentatie van de avond lag in handen van showbizzkenner Albert Verlinde. In de jury zaten Ria van Oosten (hoofdredactrice van Zij-aan-Zij), Peter Rehwinkel (op dat moment PvdA-tweedekamerlid), Bep Spa (voor deze gelegenheid door de organisatie gebombardeerd tot ‘culturologe’) en juryvoorzitter Jan Rot. Onno Hoes (indertijd lid van landelijk COC-bestuur) verving als jurylid Henk Krol, die op het laatste moment moest afzeggen ( en Onno Hoes kwam toch al met Albert Verlinde mee). In het decor was het nieuwe logo verwerkt tot jurydesk en podiumstukken. Achter de schermen was een team van kappers en visagisten actief om de deelnemers op en top te presenteren. Het trio ‘HeMeL’ (Hedwig, Marian en Larssander) was de hele dag actief als deelnemersbegeleiding en dat werd zeer geaaardeerd. Zelfs een TV-ploeg van het programma ‘Man Bijt Hond’ was deze dag aanwezig om één van de kandidaten te volgen. Het festival werd dus serieus genomen.

Nadat alle deelnemers hun lied vertolkt hadden kon de jury in beraad. Net voor die pauze hield Albert Verlinde nog een persoonlijk betoog om niet alleen oog en oor te hebben voor het festivalgebeuren, maar ook stil te staan bij de Aids-problematiek (1 december zou het weer Wereld-Aidsdag zijn). Een collectie, begeleidt door de zwoele saxofoon van Rosa King (die na het festival nog een speciaal concert zou geven op de afterparty), haalde bijna tweeduizend gulden op.

Anekdote: De uitslag
De jury gaf als eerste een fictieve prijs (de ‘Email-to-Berlin’ award) aan de deelnemers van COC-Zwolle, die met hun cabarateske ‘Halleluja’ al een staande ovatie van het publiek mochten ontvangen en daarmee een schitterend debuut op het festival maakten. Op de derde plaats eindigde COC-Limburg met jongensgroep ‘Total Löss’ en hun opwindende nummer ‘X.T.C.’; de tweede plaats werd ingenomen door COC-Utrecht met zangeres Luisa Mendez, die met het prachtig gezongen liedje ‘Herinnering’ menigeen wist te raken.
Als eerste eindigde trio ‘Hoogspanning’ namens COC-Nijmegen met het lied ‘Realiteit’; een keuze waaroverj publiek en jury zeer eensgezind waren.

deel uit het verslag uit Flipo nr.42 door Reindert Meutstege


Juryleden achter de speciale jurydesk (het logo verwerkt in het decor)

Het Nationaal COC-songfestival in Deventer was een groot succes en de organisatie werd geprezen op hun professionele aanpak. De lat van het festival was een stuk hoger gelegd, waardoor andere COC afdelingen, die het festival mochten organiseren, wisten wat van hen verwacht werd. Helaas voor het COC in Deventer geen herhaling van 1999. Ondanks diverse deelnames na dat illustere jaar wist de vereniging niet opnieuw met de overwinningsbeker thuis te komen. In 2012 wordt COC Deventer vertegenwoordigd op het festival in Delft op zaterdag 17 november door Miss Behave met het nummer ‘Als Ik Eerlijk Ben’. Hopelijk behaald Deventer dit jaar eindelijk weer de eerste plaats en kan volgend jaar opnieuw het Nationaal COC-songfestival aan de IJssel plaatsvinden.

Lijst van deelnemers namens COC IJsselstreek (later COC Deventer):
1995 geen deelname
1996 geen deelname
1997 Safe (Reindert Meutstege) – Waar Is Het Condoom?
1998 Danny Ribbink – Hij Bekeek Me
1999 Ralph Kleinbussink – Motors en Leer
2000 Martin Lubberding – Dag Lieve Jongen
2001 Theo Kip – Misschien…
2002 G-Spot (Alice Wessels, Anja de Crom en Carla van der Worp) – De Ontmoeting
2003 geen deelname
2004 geen deelname
2005 Eric Hopman – lied onbekend
2006 Taede (Theo) Dijkstra – Regenboogkleuren
2007 Marco (Mensink) & Band – Tango In Het Park
2008 Bert (van Gent) en de Meest Sexy Band – Waar De Nichten Zijn
2009 geen deelname
2010 geen deelname
2011 geen deelname
2012 Miss Behave (Jeroen Vermaas) – Als Ik Eerlijk Ben

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Volgende week: 2000 COC Deventer op de drempel van een nieuw millennium

Tags: , ,