2001-2004 Activiteiten in het nieuwe millennium

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

Geluidsproblematiek blijkt uitdaging voor de creatieve geest

Ondanks de geluidsproblematiek aan het pand aan de Assenstraat was er in de beginjaren van het nieuwe millennium genoeg te beleven bij het COC. Door de gemeente werden acht avonden vastgesteld waarop in de hele binnenstad het volume van de muziek flink omhoog kon; van deze avonden, die op de agenda als ‘COC-unlimited’ werden aangegeven, werd natuurlijk voluit gebruik gemaakt (soms met onenigheid tussen doelgroepen, zoals de vrouwen, de jongeren en de overige bezoekers). Voor de rest ging de programmagroep creatief om met de beperking om voluit muziek te draaien en organiseerde regelmatig themafeesten, waarbij het meer ging om de algehele sfeer dan om harde muziek. Goede voorbeelden hiervan waren bijvoorbeeld het Casinocafé annex Gangsterfeest (speeltafels in maffiasfeer), de Diva-avond (met travestie-optredens) en diverse Valentijnsparty’s (compleet met liefdesnestjes en echte postiljons d’Amour). Een avond waarbij het hele pand (inclusief kelder) werd gebruikt was het Halloweenfeest op 29 oktober 2004; er was al eerder aandacht besteed aan dit griezelfenomeen, maar bij deze editie was door de organisatie en de bezoekers alles uit de kast gehaald om in de stemming te geraken.

Anekdote: Griezelkabinet
Net zoals vorig jaar was het COC-café als één groot Griezelkabinet ingericht. Via een omweg over het Kerkhof en door de Spookruimte kwamen bezoekers terecht in het Halloweencafé, waar het vampierteam hen in gepaste stijl ontving. Het was niet verplicht gesteld, maar veel bezoekers hadden toch iets griezeligs uit hun kledingkast gehaald om zich in te leven in het thema.

(Uit nieuwsbrief ‘COC-compact’ – november 2004)


Diverse themafeesten: Valentijn’s Party in 2003 – Discofeest in 2002 – Diva-avond in 2003

Op 8 maart 2002 bestond COC-IJsselstreek 30 jaar. Vanwege de geluidsbeperkingen die waren opgelegd week men voor het grote feest uit naar eind augustus, aangezien er in één weekend twee ontheffingsavonden door de gemeente waren ingesteld (vanwege ‘100 jaar Horeca’ in Deventer). Op vrijdag 30 augustus werd een volumerijk vrouwenfeest georganiseerd in het COC-pand (iets wat al een tijdje niet mogelijk was geweest) en op zaterdag 31 augustus kon eindelijk weer een spetterend feest plaatsvinden waarbij het dak er af kon. Zangeres Mieke van Ingen, die niet alleen behoorlijk op Willeke Alberti leek maar ook zo klonk, bracht met haar show een ode aan de populaire zangeres. Die zaterdagmiddag was er een receptie voor leden, genodigden en belangstellenden, waarbij wethouder Jos Fleskens namens de gemeente Deventer het woord voerde.

Anekdote: Jubileumfeest
Het 30-jarig jubileum van IJsselstreek, dat gehouden werd in het laatste weekend van augustus, is zeer goed verlopen. Zowel de vrouwenavond op vrijdagavond als het jubileum-feest op zaterdagavond werden druk bezocht. Ook tijdens de receptie op zaterdagmiddag, waarbij o.a. wethouder Jos Fleskes het woord nam, lieten vele belangstellenden hun gezicht even zien. Vooral het jubileumfeest, waarbij zangeres Mieke van Ingen een Willeke Alberti-show gaf en de kersverse jongerengroep ook nog de dansvloer in bezit nam, bracht bij velen het ouderwetse COC-gevoel weer terug.

(Uit nieuwsbrief ‘COC-compact’ – oktober 2002)


Wethouder Fleskens spreekt op de receptie op 31 augustus 2002 – Optreden van Mieke van Ingen op 31 augustus 2002

Op 28 juni 2003 vond de vijfentwintigste Roze Zaterdag opnieuw plaats in Deventer en dat was een uitstekende gelegenheid voor COC-IJsselstreek om zichzelf in de kijker te zetten. Als thema voor het hele weekend had de organisatie vanuit het COC-café gekozen voor ‘Over The Rainbow’ en het gebruik van regenboogkleuren kon de bezoekers niet zijn ontgaan. Naast het kleurrijk versierde pand sprong ook de regenboog-praalwagen van COC-IJsselstreek in het oog. Vele bezoekers van de Roze Zaterdag wisten dan ook de (regenboog-)deur van het COC-café te vinden.

Anekdote: COC-café tijdens Roze Zaterdag 2003
Net als in 1997 tijdens de vorige Roze Zaterdag en in 1999 bij het Nationale COC-Songfestival bleek het mogelijk, dankzij die enthousiaste vrijwilligers, om een groots en sfeervol festijn op te bouwen. Hoewel het bezoekersaantal aan de Roze Zaterdag wat tegenviel was er op de sfeer niets aan te merken. Vrijdagavond 27 juni werd het COC-café aardig bezocht en was te merken dat men ‘er-wel-zin-in-had’. Vanaf zaterdagochtend druppelden vanaf 9 uur ’s morgens geleidelijk mensen het café binnen; aangelokt door de ontbijt-service. In de loop van de middag werd dat al snel een kabbelend beekje aan bezoekers, die de manifestatie even wilden ontvluchten. ’s Avonds echter stroomde het COC over van het enthousiaste publiek en zocht een deel van de COC-gangers koelte en rust in het portaal. Zondag 29 juni werd er door kampeerders nogmaals van de ontbijt-service gebruik gemaakt en tijdens de Rainbow-afterparty konden de COC-vrijwilligers terugkijken op een zeer geslaagd weekend.

(Uit nieuwsbrief ‘COC-compact’ – augustus 2003)


Roze Zaterdag 28 juni 2003: impressies van en rondom de COC-praalwagen tijdens de parade door Deventer

Om nieuwe bezoekers kennis te laten nemen met het COC en om alle werkgroepen de gelegenheid te geven zichzelf te presenteren werd ook bijna ieder jaar een Open Dag georganiseerd. In 2003 werd bijzonder groot uitgepakt door de Open Dag te koppelen aan een groot eindejaarsfeest (dankzij opnieuw één van die gemeentelijke ontheffingen). Om alle doelgroepen erbij te betrekken kreeg dit feest de naam ‘All-Generations-Party’ en opnieuw werd het hele COC-pand gebruikt.

Anekdote: All Generations Party
De ‘All-Generations-Party ‘ die op zaterdag 27 december gehouden werd mag erg succesvol en zelfs spetterend genoemd worden. De opgezette formule om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken blijkt te werken en daarom wordt deze formule begin september 2004 opnieuw uit de kast gehaald. In die maand zijn er namelijk weer veel nieuwe studenten in Deventer en dan is het goed om het COC met de combinatie Open Huis/ Feest eens flink op de kaart te zetten.
De hoofdact van de ‘All-Generations-Party’ van afgelopen december was de zanger Edwin (uit Boyband Velvet), die met een dynamisch optreden menigeen aan het swingen kreeg. Vanuit eigengelederen waren er ‘The Vogue Girls’ die in prachtige kledij een perfecte act wisten te presenteren. De rest van de avond was voor DJ-Leo, die de vele bezoekers tot de late uurtjes liet swingen.
Bij het Open Huis, dat in de middag voorafgaand aan de ‘All-Generations-Party’ plaatsvond, waren helaas niet veel echt nieuwe bezoekers te vinden. Maar toch mag ook hier van een sfeervolle en goedbezochte middag gesproken worden. De informatiemarkt werd redelijk bekeken en de Mini-boekenmarkt deed ook goede zaken, maar de grote knaller was de actie ‘Knippen voor Aids’. De twee aanwezige kappers hadden het behoorlijk druk en waren voortdurend bezig om nieuwe coupes te creëren. Samen met collecte tijdens de actieweek ‘Take Care-Living PositHiv’, die rond Wereld-Aidsdag (1 december) gehouden werd, brachten alle activiteiten voor het Aids-fonds een lieve som om. Het bedrag is door het COC verhoogd, zodat in totaal € 1000,00 voor de strijd tegen Aids is opgehaald.

(Uit nieuwsbrief ‘COC-compact’ – februari 2004)


Poster van de Open Huis-All Generations Party uit 2003 – Actie knippen ten behoeve van het Aidsfonds op 27 december 2003

Deze nieuw impulsen waren allemaal mogelijk dankzij de komst van een nieuwe enthousiaste generatie COC-vrijwilligers. Maar het was duidelijk dat dit enthousiasme alleen het COC in Deventer niet veel verder zou helpen. Daarom was het een hele geruststelling dat begin 2004 het gebouwencomplex, waar het COC onderdeel van uitmaakte, door eigenaar Karel Lassche verkocht werd aan dhr. Oudemans. Na jarenlange stilstand werd er eindelijk vaart gemaakt met het plannen van de grote verbouwing, dat een groot deel van 2005 in beslag zou nemen.

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Volgende week: 2005 COC verhuist van Assenstraat naar de Brink

Tags: