Coming-Out-Dag in het teken van sport

De Nationale Coming Out Dag van donderdag 11 oktober staat dit jaar in het teken van acceptatie in de sport. Speciaal voor deze dag is een regenboogposter uitgebracht die op 11 oktober bij sportclubs opgehangen kan worden. Onderaan dit bericht staat een link waarmee de poster gedownload kan worden. De posteractie is een initiatief van COC Nederland, met medewerking van de Gay Krant. In de komende Gay Krant – van 13 oktober – wordt uitgebreid aandacht besteed aan homoseksualiteit en sport.

De speciale poster is op te halen bij COC-café Face It of te downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

In de Gay Krant van komende week zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag dat het plan waarmee de voetbalbond komt om homofobie in de voetbalwereld tegen te gaan zowel preventieve als repressieve maatregelen bevat. “Waar het fout gaat, zullen we ook stevig moeten sanctioneren”, aldus Van Praag. De plannen van de KNVB worden op Coming Out Dag gepresenteerd. In de Gay Krant en ook op de poster licht Michael van Praag alvast een tipje van de sluier van het plan op. De bond gaat de komende maanden onder meer samen met de John Blankenstein Foundation middels workshops voorlichting geven aan amateurverenigingen en betaald voetbalclubs.

COC Nederland vraagt iedereen – hetero’s en LHBT’s – om op donderdag 11 oktober de speciale regenboogposter op te hangen bij haar of zijn sportclub. Zo kan elke Nederlander bijdragen aan acceptatie van LHBT’s in de sport en de coming out van sporters die uit de kast willen komen makkelijker maken. De poster is te downloaden met de link onderaan dit artikel, maar de posters worden vanaf vandaag ook in heel Nederland verspreid. Bovendien wordt de poster op 11 oktober afgedrukt in dagblad Metro.


klik op de afbeelding om het pdf-bestand te downloaden

Op de voorzijde van de Coming Out Dag-poster is het beeld te zien van een voetballer die op zijn borst de regenboogvlag toont, het internationale symbool voor homo-emancipatie. Daaronder de tekst ‘Uit de kast scoort!’. “Uit de kast scoort, omdat sporters die op hun club open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur of genderidentiteit vaak beter in hun vel zitten en beter functioneren”, zegt de zojuist aangetreden voorzitter van COC Nederland, Tanja Ineke. “Acceptatie is dus niet alleen goed voor LHBT-sporters, maar ook voor de club.” Het gezicht van de voetballer op de poster is niet zichtbaar. “Want elke sporter op elke club kan LHBT zijn”, zegt Ineke. “Statistisch gezien zit in elk voetbalteam ten minste één LHBT. Acceptatie in de sport is dus altijd van belang.” Als mensen hun seksuele identiteit voor zichzelf willen houden, hebben ze daar het volste recht toe, vindt de COC-voorzitter, “maar áls mensen uit de kast willen komen, moet het klimaat op club daar alle ruimte voor bieden.”

Op de achterzijde van de poster staan quotes van oud-profvoetballer Wensley Garden, gouden hockeyspeelster Marilyn Agliotti, tennisspeelster Stephanie de Hoog en sportprofessional Mart Roumen. Soms zijn hun ervaringen negatief, maar vaak ook positief. Uitgebreide interviews met deze sporters staan in de Gay Krant die vanaf donderdag bij de abonnees op de mat ligt.

Tags: , ,