2009 Roze Films vanuit de 'Kleine Keizerin'

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

Filmklub, Gay and Lesbian Filmfestivals, Videocafé’s en Film&Café

In 2009 kwam een nieuw initiatief tot stand tussen Openbare Bibliotheek, Antiquariaat Wijnhoven en COC Deventer: Film & Café. Op diverse vrijdagavonden werd in ‘De Kleine Keizerin’ (in de Bibliotheek) een roze film geprogrammeerd om daarna in COC-café Face It gezellig na te zitten. Het was echter niet voor de eerste keer dat een film, video of dvd op het COC-programma stond; hier volgt een overzicht van veertig jaar Filmfestivals en Videocafé’s.

Bokkingcinema
Regelmatig werden er al vanaf de beginjaren films en documentaires gedraaid bij het COC in De Bokking, waarbij gebruik werd gemaakt van een heuse projector. Van 1983 tot eind 1984 was er zelfs een speciale filmklub ‘Bokkingcinema’ waarbij in de wintermaanden cultureel verantwoorde films op de agenda werden geplaatst. Na de verhuizing naar de Assenstraat werd de naam gewijzigd in ‘COC-cinema’. Daarnaast stonden tijdens de diverse Bokkingspektakels ook altijd films op het programma.


Logo van de Filmklub ‘Bokking Cinema’ (1983-1984)

Films gedraaid door de filmklub ‘Bokkingcinema’ en ‘COC-cinema’:
woensdag 9 maart 1983: Camping (film van het Werktheater uit 1980)
woensdag 6 april 1983: Taxi Zum Klo (Westduitse film uit 1981)
vrijdag 9 september 1983: Afskedet (Het Afscheid – Zweedse film uit 1980)
woensdag 4 januari 1984: Pixote (Braziliaanse film uit 1981)
woensdag 1 februari 1984: Dementicare Venezia (Italiaanse film uit 1979)
vrijdag 8 maart 1984: Anguelos (Griekse film uit 1981)
donderdag 4 oktober 1984: Merry Christmas Mr. Lawrence (Britse film met o.a. David Bowie uit 1983)

Dankzij de opkomst van de video halverwege de jaren ’80 groeide het aanbod beschikbare films snel. Vooral de nieuwe jongerengroep vertoonde regelmatig een video op hun video-swingavonden (eerst kijken en dan dansen). Vanaf 1988 kon er maandelijks op de tweede vrijdag van de maand een aansprekende video bekeken worden bij het Video-café. Ook bij speciale gelegenheden, zoals bij de 4-mei herdenking en Wereld-Aidsdag, stond vaak een film of documentaire op het programma. Dankzij de samenwerking met het filmhuis aan de Roggestraat werd het mogelijk om in 1988 en in 1991 ook buiten het COC-pand roze filmevenementen te organiseren.


Posters voor filmavonden: Army of Lovers (1980) – The Shining (1985) – Videocafé (1988)

Van zondag 11 tot en met zaterdag 17 december 1988 werd voor de eerste keer een Gay and Lesbian filmfestival georganiseerd in het Filmhuis aan de Roggestraat. Helaas is behalve een poster geen verdere informatie gevonden over het programma en de vertoonde films. Drie jaar later kwam opnieuw in samenwerking met het Filmhuis een Gay and Lesbian Filmfestival tot stand en hierover is veel meer bekend.

Anekdote: Gay and Lesbian Filmfestival in Filmhuis Roggestraat (1991)
Er is al geruime tijd sprake van een op handen zijnde gebeurtenis die de belijdende gelijkgeaarde en de verstokte cinéfiel zal verenigen. Om nog maar te zwijgen van degene, die beide eigenschappen in zich vereenzelvigd weet: een heus ‘Gay and Lesbian Filmfestival’. In dit nationaal gebeuren zal ook Deventer zich niet onbetuigd laten, want het COC IJsselstreek zal met het Filmhuis Roggestraat een aantal homofilms vertonen. In de week van 13 tot en met 19 december zal het filmfestival plaatsvinden, maar het spreekt voor zich dat we daar in het volgende nummer op terugkomen als we over meer informatie beschikken.

(Vanuit de redactie – Flipo nr 15 september 1991)

In het hart van Flipo nr.16 van december 1991 was een special van dat Gay and Lesbian Filmfestival te vinden met een overzicht van de tien films die vertoond zouden worden. Voorzitter Geert Ploegh opende op vrijdag 13 december het festival en de openingsfilm was ‘Johanna d’Arc of Mongolia’; een Duitse film uit 1989 over een excentriek damesgezelschap dat reist met de Trans-Mongolië-Express en onderweg overvallen wordt door de amazones van prinses Ulun Iga.

Dit waren de overige films die in deze festivalweek vertoond werden:
Zaterdag 14 december: La Monya Alfarez (‘De Non die Luitenant werd’) – Spanje 1987
Zaterdag 14 december: Pink Narcissus (Cultfilm uit 1971 van Jim Bidgood) – nachtfilm
Zondag 15 december: Gli Occhiali d’Oro (De Gouden Bril) – Italië 1987
Maandag 16 december: Koekoekskinderen (Nederland 1991) – korte film
Maandag 16 december: Nocturne ( Britse film uit 1990)
Dinsdag 17 december: The Outsiders (Taiwanese film uit 1986)
Woensdag 18 december: Madame X, eine absolute Herrscherin (Duitse cultfilm uit 1977)
Donderdag 19 december: Tadzio (korte film uit 1991 van fotograaf Erwin Olaf)
Donderdag 19 december: Beyond Gravity (Nieuw-Zeelandse film uit 1988)


Poster voor het filmfestival (1988) – Voorkant van het Filmfestival-programmaboekje (1991) – Eerste film van ‘Film & Café (2009)

Van eind januari tot medio februari 1996 werd in Filmhuis De Keizer een Lesbisch filmfestival georganiseerd, waarbij vijf films met een lesbisch thema werden vertoond. Één van die films was ‘The Incredible True Adventures of Two Girls in Love’, een echte lesbische love-story. Ook in Luxor in Zutphen was deze film datzelfde jaar nog te bewonderen.
Opvallend is dat vanaf 2000 op de COC-agenda nauwelijks nog filmavonden zijn terug te vinden, met uitzondering van het programma na de 4-mei-herdenking. Het Filmhuis was inmiddels verhuist naar de Keizerstraat en beschikte over een extra zaal, waarbij ook regelmatig roze films werden vertoond. Ook het aanbod van thuiscinema nam eerst met de videoband en daarna met de DVD een grotere vlucht.

Toch bleek er behoefte aan een avondje gezamenlijk film kijken, want zoals eerder vermeld ontstond in 2009 het initiatief voor ‘Film & Café’. Vanaf vrijdag 30 oktober 2009 werden maandelijks in ieder geval twee roze films gedraaid in ‘De Kleine Keizerin’, het filmzaaltje in de Openbare Bibliotheek van Deventer. Op de eerste vrijdag van de maand stond een lesbische film geprogrammeerd en op de laatste vrijdag een film met een homoseksueel thema. De allereerste film voor mannen was de Duitse film ‘Sommersturm’, waarbij een jongen tijdens een sportkamp uit de kast komt. Een week later stond de eerste vrouwenfilm op het programma, getiteld ‘Butterfly’ waarbij een romance in Hongkong centraal stond. Iedereen was welkom op deze filmavonden en er werd geen entree geheven. Wel werd een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de Bibliotheek. Het was een samenwerking tussen de Openbare Bibliotheek, antiquariaat Jos Wijnhoven en COC Deventer.


Eerste logo van Film&Café (2009) – Speciale film tijdens de Kerst (2011) – Eerstvolgende vrouwenfilm (2012)

Inmiddels zijn er op de reguliere vrijdagavonden meer dan zeventig films gedraaid en daarnaast waren er ook speciale filmdagen. Vanaf oktober 2011 stonden in de wintermaanden ook op de derde zondagmiddag roze films op de agenda, meestal van een wat oudere datum, zodat van een klassieker gesproken kon worden. Met kerst 2011 was er een speciale roze kerstfilm geprogrammeerd en tijdens het jubileum van afgelopen jaar was in de maand april iedere vrijdag een film te bewonderen.
Momenteel is ‘Film & Café’ ondergebracht in de nieuwe werkgroep ‘Boek en Film’ waarbinnen afgelopen jaar geijverd is om in de Openbare Bibliotheek een speciale Roze Kast te plaatsen. Op zaterdag 22 september opende Ted van Lieshout deze kast en daardoor kan iedere bezoeker van de Bibliotheek kiezen uit de talrijke boeken en DVD’s (en dus een eigen persoonlijke Roze filmfestival organiseren).

In Filmhuis de Keizer is overigens deze winter iedere vrijdag (van 7-12-2012 tot en met 1-2-2013) een Gay of Lesbian topfilm te zien vanaf 21.45 uur. Dit filmfestival is onderdeel van het Q-Fest Winter ’12-’13 van distributeur Arti-film. Meer info via Filmhuis De Keizer.

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Volgende week: Special: Themafeesten door de jaren heen

Tags: ,