2011 Deuce Unlimited - Samen sportief

Op 8 maart 2012 is het precies veertig jaar geleden dat het COC (toen nog een werkgroep) haar activiteiten in Deventer is begonnen. Het hele jaar blikken we terug op de vele ontwikkelingen en activiteiten die tussen 1972 en nu plaatsvonden. Iedere week te volgen op deze internetpagina.

Roze sportactiviteiten van Amazing Gays tot IJssel Dykes

Op zaterdag 30 juli 2011 werd een speciaal Tennistoernooi voor homo’s, lesbo’s én hetero’s georganiseerd met de naam ‘Deuce Unlimited’. De initiatiefnemers wilden graag op sportieve wijze het integratieproces bevorderen. Locatie van het toernooi was Drijver’s Tennis Club aan de Platvoetsdijk 2 te Deventer. Het werd een open toernooi waarbij iedereen van harte welkom was. Er werden uitsluitend dubbels gespeeld; damesdubbel, herendubbel of gemixt. Na afloop was er een gezellige barbecue waarbij het toernooi werd geëvalueerd. De mening was dat zowel de vaste mensen van de tennisvereniging als de diverse gasten vanuit COC Deventer erg tevreden waren over de sfeer van deze dag.

Het was niet de enige sportieve gebeurtenis in de veertig jaren van het COC in Deventer. Hier volgen wat sfeerbeschrijvingen van Amazing Gays tot IJssel Dykes.


Poster van de voetbalwedstrijd uit 1980 – Amazing Gays in 1981

Van 1980 tot 1990 werd op sportieve wijze het COC-seizoen afgesloten op een voetbalveldje bij ‘De Pessink’ in Epse. Een mannenteam genaamd ‘The Amazing Gays’ nam het op tegen een vrouwenteam getiteld ‘The Flying Lesbians’. De bedoeling was dat het een gemoedelijk wedstrijdje zou worden, maar soms brandde de strijd der seksen volledig los.

Anekdote: Amazing Gays verslaan Flying Lesbians
Zaterdag 2 juli was het dan weer zover. De jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen de Amazing Gays en de Flying Lesbians. Bijna dreigde de wedstrijd nog in het water te vallen. Omdat er maar 3 of 4 vrouwen haar hadden opgegeven. Maar gelukkig verschenen beide teams met een volledig elftal.
Na eert koffie (of voor sommigen op dit vroege uur pils) gedronken te hebben, gingen de spelers en speelsters zich omkleden en verscheen na 5 minuten voor de supporters een vreemd bontgekleurd groepje mensen die mij geenszins als voetballers voorkwamen.
De bij velen bekend Herman R. zou zeker de eerste prijs hebben gewonnen in een carnavalsstoet. Hij verscheen op het veld in roze T-shirt, afgeknipte spijkerbroek, witte tennissokken en basketbalschooenen met roze veters. Dit had volgens hem de volgende reden. Tijdens het spel zou hij verwarring zaaien door zich in zeer grote snelheid over het veld voort te bewegen zodat de Lesbians wiens ogen niet getraind waren alleen een gruwelijk gekleurde streep zagen waardoor ze zo van streek waren dat het deze keer niet makkelijk zou zijn ze te verslaan.
(dan volgt een verslag van de wedstrijd waarbij het mannenteam de meeste doelpunten maakte –red.-)
In de allerlaatste minuut werd Ellis gewond afgevoerd nadat ze hard in aanraking was gekomen met Gerrit. De eindstand was dus 9-3. Na twee jaar waren de Gays erin geslaagd weer kampioen te worden. De Lesbians verklaarden volgend jaar weer winnaar te worden. Goed, we zullen zien. Iedereen was het er toch over eens dat volgend jaar de traditie zeker voortgezet zou worden.

(deel uit het verslag van de wedstrijd op 2 juli 1983 door Bertus)


Flying Lesbians in 1981 – Poster van wedstrijd Deventer-Zwolle uit 1989

In 1989 werd de jaarlijkse wedstrijd voor de laatste keer gespeeld en deze keer kwam ook een team uit Zwolle om een balletje mee te trappen. Wat de exacte reden is dat er daarna geen jaarlijkse afsluitsportdag gehouden werd is niet bekend. Waarschijnlijk was de oude generatie vertrokken en werden er geen nieuwe actieve sportfanaten gevonden om het stokje over te nemen. In 1995 werd nog wel een poging ondernomen om een voetbalwedstrijd tussen Amazing Gays en Flying Lesbians te organiseren, maar bij gebrek aan deelnemers ook weer voortijdig afgelast.

Anekdote: Leukste voetbaltoernooi in de regio
Op zaterdag 1 juli aanstaande wordt er weer gevoetbald en voor deze keer organiseren we een toernooi samen met COC-afdeling Zwolle. We gaan er een sportieve en vooral vriendschappelijke dag van maken voor vrouwen en mannen. Je hoeft niet eens voetballen leuk te vinden om mee te doen, een sportieve en enthousiaste instelling is voldoende. Laat IJsselstreek niet in haar hempje staan en doe mee aan het leukste voetbaltoernooi in de regio! ’s Middags wordt er gespeeld op het veldje achter ‘De Pessink’ in Epse en ’s avonds is er een speciaal blessurebal.

(promotie-artikel in Flipo nr.7 – mei 1989)

Uitslagen jaarlijkse voetbalwedstrijd Amazing Gays tegen Flying Lesbians:
1980 Amazing Gays wonnen met 4-3
1981 Flying Lesbians wonnen met 5-0
1982 Flying Lesbians wonnen (geen exacte uitslag bekend)
1983 Amazing Gays wonnen met 9-3
(van 1984 tot 1989 zijn geen uitslaggegevens gevonden)

Er is begin jaren ’90 nog wel een poging ondernomen om binnen het COC in Deventer een ‘roze’ volleybalploeg uit de grond te stampen, aangezien dit ook bij andere afdelingen gelukt was. Maar ook dit initiatief strandde door gebrek aan belangstelling. Incidentele initiatieven werden voornamelijk door actieve vrouwen gedragen – over het algemeen lijkt het of groepssporten bij lesbische vrouwen populairder zijn dan bij homoseksuele mannen.


Amazing Gays in 1985 – Flying Lesbians in 1987

Anekdote: Een potje voetbal (Vrouwen Voetbaltoernooi in Utrecht op 24 september 1989)
Niets ontbrak op die bewuste 24e september. De zon was er, er was een fatsoenlijk belijnd veld, speelsters genoeg, er was een zak drop om de teamgeest te kreeëren en te behouden, enthousiasme was aanwezig en er was zowaar ook een bal! Het is dan ook volledig onbegrijpelijk dat wij niet, zoals thuis tegen onze mannelijk kollega’s en een gemengd team uit Zwolle tijdens de interland IJsselstreek-Zwolle, overtuigd eerste werden.
Onze taktische, met beleid spelende en af en toe doelloos in het veld ronddobberende actievelingen stegen ondanks één plaatsje in het klassement (vergeleken met het vorige toernooi in Utrecht). Maar eigenlijk maakte dit weinig verschil. Wat blijft er dan nog over als j geen kampioen op het veld wordt? Dan worden we kampioen in de kantine!

(verslag namens Gerrie, Jeannette, Margreet, Hilde, Sandra, Annet, Jul, Corien, Jannet, Jill en Cora uit Flipo nr.9 – december 1989)

In 2009 werd een nieuw initiatief gelanceerd om een sportgroep op te richten speciaal voor vrouwen. In eerste instantie werd deze donderdagavond aangeduid met ‘Lesbisch Sporten’, maar vanaf 2010 was de naam ‘IJssel Dykes’ geboren. Hoewel nog jong en onervaren ontving het team bij een voetbaltoernooi in Steenwijk haar eerste beker als ‘meest sportieve team’. Iedere donderdagavond staat een zaalbalsport centraal in gymzaal ‘De Duivengang’ en wordt er gespeeld tot 21.00 uur. Daarna zakt het team af naar het COC-café om gezellig na te borrelen.
De IJssel Dykes zijn ook buiten de gymzaal actief: tijdens de vakantieperiodes zijn er al schilderijen vervaardigd en was er een speciaal zomerprogramma in 2012. Ook deden ze mee aan het Euro-Song-Gala als Dykes International met het nummer ‘Viva la Diva’.

Anekdote: IJssel Dykes zegevieren tegen Zoefff
Afgelopen weekend was het weer zover, met negen dames toerden de IJssel Dykes richting Tuk voor het jaarlijkse voetbaltoernooi. Dit nieuwjaarstoernooi, waaraan zes regionale damesteams deelnamen, werd voor de derde keer georganiseerd door het bevriende team Zoeffff uit Zwolle. Al het oefenen in de afgelopen weken bracht resultaat; maar liefst tweemaal wonnen de dames tijdens het toernooi met 2-0 van Zoeffff. Dat leverde een mooie vijfde plaats op. In totaal speelden de Deventenaren maar liefst zes wedstrijden. De dames van Zoeffff lieten weten het goed te kunnen merken dat er afgelopen jaar goed door de IJsseldykes was getraind. “We zijn er nog steeds beduusd van dat we twee keer van jullie hebben verloren…. Maar misschien mogen we dit seizoen nog een keer revanche nemen bij jullie in Deventer?” aldus de aanvoerster. Komende maanden zal er daarom vast en zeker een vriendschappelijke derby worden gespeeld.

(geplaatst op 12 januari 2012 op de website van COC Deventer)


IJssel Dykes in de Gymzaal in 2011 – IJssel Dykes maken schilderijen buiten de Gymzaal in 2012

Deze serie historische overzichten is ‘a work in progress’. Wanneer lezers aanvullingen of verbeterpunten willen aanleveren kunnen ze contact opnemen met de samensteller van deze reeks.

Volgende week: 2012 Uitreiking van de Roze Loper

Tags: ,