Nieuw-Zeeland stelt huwelijk open


 
Bron: gaykrant.nl

Nieuw-Zeeland is het dertiende land in de wereld en het eerste van de Aziatische landen aan de Stille Oceaan waar homokoppels mogen trouwen. Het parlement besloot dat gister met een overgrote meerderheid van 77 stemmen tegen 44.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Louisa Wall, een lesbische vertegenwoordigster van de Arbeidspartij, de grootste oppositiepartij. Volgens Wall beschouwde de wet Nieuw-Zeelandse homo’s als ‘wezens die ondergeschikt waren aan andere burgers’.

De wet kreeg veel tegenstand van de groep Family First, die de politieke verantwoordelijken beschuldigt van het ondermijnen van het traditionele huwelijk onder druk van homoseksuele militanten.

Na de bekendmaking van de uitslag begonnen toeschouwers die de zitting bijwoonden spontaan het traditionele Maorische liefdeslied Pokarekare Ana te zingen, wat voor sommigen het onofficiële Nieuw-Zeelandse volkslied is.

Het huwelijk is inmiddels opengesteld in Argentinië, België, Canada, Denemarken, IJsland, Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Portugal, Spanje, Uruguay, Zuid-Afrika, Zweden en in zes van de Verenigde Staten, twee Mexicaanse regio’s en één Braziliaanse deelstaat.

Louisa Wall Marriage Amendment Bill New Zealand 2014