23 Stadhuis en Landshuis

Loop het Grote Kerkhof verder door en blijf aan de rechterzijde. Stop bij het grote gebouw net voorbij de Polstraat. Dit is het Stadhuis.

Stadhuis
Het Stadhuis (het witte pand met de pilaren) vormt nu één geheel met het naastgelegen Landshuis en het nieuwe Stadskantoor. Voorheen was dit hét bestuurlijke centrum en hier werd ook de eerste Samenlevingsbevestiging gesloten (1991). Nu wordt hier bijvoorbeeld tijdens de Internationale Coming Out Dag de regenboogvlag uitgehangen.

Meer informatie over de Deventer Samenlevingsbevestiging

Landshuis
Naast het stadhuis staat het pand het Landshuis. Het pand werd in 1364 aangekocht door de stad als logement voor haar gasten. In 1632 werd het omgebouwd tot Landshuis en werd het bestuurs- en rechtscentrum van Overijssel. Nadat met de Franse Tijd Zwolle de provinciehoofdstad werd kwam die bestuursfunctie te vervallen. Het gebouw was daarna van 1795 tot de jaren ’80 van de vorige eeuw als politiebureau in gebruik. De eerder genoemde Mau van Spiegel werd hier in 1931 na zijn arrestatie bij het urinoir onder de Wilhelminafontein naar toe gebracht.
Ook de eerder genoemde Mattie Jacobs, die zich in mannenkleren hulde, werd begin 18e eeuw na haar veroordeling op deze plek gegeseld.

Ga naar de volgende locatie.

Ga naar de plattegrond