Inleiding op de Roze Wandeling

Ga naar het begin van de Roze Wandeling.

Het ontstaan van het COC in Deventer
De oorsprong van het latere COC ligt bij de in 1946 in Amsterdam opgericht Shakespeare Club. Deze kreeg in 1949 de naam C.O.C. (toen nog met puntjes) oftewel het Cultuur- en Ontspanning Centrum. Want in het naoorlogse Nederland was homoseksualiteit nog een groot taboe en daarom werd voor deze neutrale benaming gekozen. Anno 2017 is de naam gewijzigd in Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC (nu zonder puntjes, dus als merknaam) en zijn er over het hele land twintig locale afdelingen met in totaal zo’n 8000 leden.

In 1971 kwam het congres van het toenmalige C.O.C. in de Brakke Grond te Amsterdam bijeen. Er was gedurende de eerste vijfentwintig jaar veel bereikt, maar er waren in het land nog veel ‘witte plekken’ waar nog geen activiteiten voor homo’s en lesbiennes plaatsvonden. Één van die gebieden was de hele IJsselregio ten noorden van Arnhem.
Pogingen om in Zwolle iets op te starten stranden, maar in Deventer waren in samenwerking met de NVSH al wat bescheiden plannen gemaakt. En zo kwam het dat op 8 maart 1972 hier officieel de Werkgroep Homofilie Stedendriehoek werd opgericht in wijkgebouw de Kartuut in de wijk Keizerslanden (gebouw is afgebroken in 1979). Meer informatie over de geschiedenis van het latere COC en andere roze gebeurtenissen in Deventer komt u te weten tijdens de wandeling.

Ga naar het begin van de Roze Wandeling.

Ga naar de plattegrond