1991 Deventer Samenlevingsbevestiging

In 1991 werd in het Stadhuis de eerste samenlevingsbevestiging in Nederland – en eigenlijk in de wereld (!) – tussen twee mensen van hetzelfde geslacht gesloten. Dit was de voorloper van het geregistreerde partnerschap en later het zogenaamde ‘homohuwelijk’. Dit betrof de dames Janna en Pauly. Een van hen was badjuffrouw en de ander werkte achter de kassa in het overdekte zwembad. Bij deze feestelijke gebeurtenis was meer nationale en internationale pers aanwezig dan familie en vrienden. Gemeenteraadslid en COC-vrijwilliger Chris is nog dagen bezig geweest om allerlei mensen uit het gehele land van antwoorden te voorzien op hun vragen. De Gaykrant schonk hen als herinnering de beroemde kussende delfsblauwe boerinnen.

In 1998 werd dit voor hen omgezet als eerste stel in Deventer bevestigd in het officiële geregistreerde partnerschap, oftewel het homohuwelijk. Er kwamen daardoor ook twee dames uit Engeland speciaal naar Deventer om hun homohuwelijk te bekrachtigen.
Het homohuwelijk was in die tijd een behoorlijk punt van discussie in de homogemeenschap; waarom wilde je zoiets als een burgerlijk huwelijk? Dat is echt iets voor hetero’s, vonden sommigen.