Het COC in ‘De Bokking’ (1974-1983)

Hier werden voor het eerst activiteiten voor ‘homofiele’ vrouwen georganiseerd; het woord lesbisch werd nog niet gebruikt. Daarnaast werd het werkgroepenberaad ingesteld (wat nog steeds bestaat) om naast de goedlopende avonden in De Bokking ook voorlichting en andere activiteiten te gaan organiseren. In 1976 werden de eerste voorlichtingslessen op scholen verzorgd. Er werden thema-avonden belegd samen met Man-Vrouw-Maatschappij, de NVSH en Orpheus (huwelijk en homofilie).

In 1976 wordt het landelijke COC-congres in Deventer gehouden in het St. Jozefgebouw aan de Binnensingel (inmiddels gesloopt). Daar is de werkgroep IJsselstedendriehoek gepromoveerd tot de COC-afdeling IJsselstreek; officieel opgericht in 1977. De ophef rondom uitspraken van Anita Bryant in de USA in 1977 en Bisschop Gijssen in 1979 heeft ook homo’s in Deventer niet onberoerd gelaten en leidde tot ludieke protestacties.

Zeer populair was het jaarlijkse Bokkingspektakel, wat de gelegenheid bood tot het organiseren van optredens en het geven van grote feesten. In het VARA-programma ‘Op Zoek Naar…’ uit 1977, dat deels in Deventer werd opgenomen, onderzoeken twee mannen de positie van homoseksuelen in de jaren ’70. In deze documentaire zijn ook kort enkele opnames van De Bokking te zien.