Mau Van Spiegel

Mau van Spiegel (Deventer 1904 – Amsterdam 1980) had vanaf 1929 een dansschool op de Nieuwe Markt in Deventer. Hij woonde daar ook, samen met zijn moeder, na het overlijden van zijn vader, die vlak daarnaast een slagerij had.

Mau van Spiegel was een bijzondere verschijning in Deventer. Iedereen kende hem vanwege zijn opvallend elegante en bijna dansende manier van lopen. Er waren jongens die niet bij hem op dansles wilden, want hij danste altijd voor met jongens, niet met meisjes, zo werd gezegd.

Mau was betrokken bij allerlei revue-uitvoeringen in Deventer en bij het culturele leven van Amsterdam na de oorlog. Hij maakte kostuums, decors en deed regie dans voor de DJT (Deventer Joodsche Toneelvereeniging). Na de oorlog gaf hij regelmatig op meer dan professionele wijze leiding aan allerlei revue-uitvoeringen van verenigingen in Deventer, maar vooral in Amsterdam, waar hij ook woonde.

Mau kon in de oorlog onderduiken bij zijn levenspartner Gé Winter in Amsterdam. Met hem trad hij na de oorlog regelmatig op tijdens cabaretavonden bij het COC onder de naam de Freules van Pothoven tot Ruigenhoek.