Roze woongroepen

Er waren ook twee lesbische woongroepen in Deventer. Die zijn destijds gestart vanuit het idee om idealen ook in het dagelijks leven vorm te geven. Van 1983 tot 1987 was er woongroep Springbalsemien aan de Alexander Hegiusstraat (buiten het stadcentrum). De hoofdbewoonster was gescheiden en kon het huis houden. Voordat de woongroep van start ging werd er eerst uitgebreid vergaderd over de financiën, vegetarisch eten, acties voeren, omgaan met milieu, al of geen mannen in huis toelaten en opvangadres voor het JAC zijn.

Voormalig bewoonster Saskia zegt hierover: “We vergaderden regelmatig en voerden veel actie, deden vrijwilligerswerk in het blijf-van-mijn-lijf huis, vrouwenvredeskampen, werkten in het Vrouwenhuis en de COC vrouwengroep, etc. In die tijd waren er veel basisgroepen, tegen kernwapens, voor vrede, gelijkheid, daar werkten we veel mee samen. Ook is vanuit die tijd het vegetarisch eetcafé Rosa ontstaan in de Roggestraat, een paar huizen verder dan Chez Antoinette, met zelfgebouwde toiletten door diversionist Joska van Vuure, die ook de opening verzorgde.“

In de Bursestraat 132-142 begon een jaar later in 1984 ook een vrouwenwoongroep ‘Wilde Rozen’, waar natuurlijk veel onderling relaties mee ontstonden.
Saskia kan zich die periode nog goed herinneren: “De behoefte om het persoonlijke politiek te maken en andersom leefde sterk. Die tijd zie je nu weer terugkomen. Er was toen, net als nu, veel aan de hand. Kernwapen- en kernenergiedreiging, anti-abortuswet, Vietnam-oorlog, apartheidsregime Zuid-Afrika, Allende in Chili vermoord en ga maar door. En vergeet niet de opkomst van de homo-emancipatiebeweging! Potten en flikkers lieten zich zien op alle mogelijke manieren en gingen zichzelf verdedigen tegen geweld! Zelfverdediging en zelfhulp(praat)groepen, muziek, discussies floreerden. Een mooie tijd…!”