Minister Schippers: homoseksuele mannen moeten bloed kunnen doneren


 
Bron: gay.nl

Vandaag maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid bekend dat ze het verbod op bloeddonatie voor homoseksuele mannen wil opheffen. Op dit moment mogen mannen die seks hebben (gehad) met andere mannen, geen bloed doneren.

Bloeddonatie is verboden voor homoseksuele mannen omdat men bang is voor overdracht van hiv. Nu heeft onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening en Universiteit Maastricht uitgewezen dat volledige uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen onnodig is.

Schippers wil daarom met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiƫnten overleggen over vervolgstappen. Het doel is dat er binnen drie maanden meer duidelijkheid is. De Tweede Kamer nam twee jaar geleden al een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan.

In de VS werd eind vorig jaar al door de Amerikaanse toezichthouder FDA bekendgemaakt dat homoseksuele en biseksuele mannen bloed zouden mogen gaan geven, maar alleen als ze minimaal een jaar geleden voor het laatst seks hadden met andere mannen.