Paus boos op Frans homohuwelijk


 
Bron: gaysite.nl

Tijdens een korte ontmoeting tussen paus Franciscus en de nieuw voorgedragen Franse ambassadeur voor het Vaticaan, heeft de leider van de Katholieke Kerk nogmaals laten weten dat de openlijk homoseksuele Laurent Stefanini niet welkom is in het Vaticaan. De twee spraken elkaar afgelopen weekend slechts een kwartiertje en een verslag van deze ontmoeting kwam woensdag naar buiten.

Stefanini werd 5 januari al voorgedragen als ambassadeur door president Hollande. Maar volgens de Franse krant JDD heeft de paus persoonlijk zijn veto uitgesproken tegen de benoeming. De exacte redenen voor de weigering van de nieuwe Franse ambassadeur voor het Vaticaan bleef onduidelijk waardoor de verhoudingen tussen Hollande en het Vaticaan flink bekoelde. Sinds woensdag is duidelijk waarom Stefanini niet welkom is. Volgens Franse media zou de paus de benoeming tegenhouden omdat het “de acceptatie van homoseksualiteit niet opgedrongen wil krijgen”. Ook speelt de openstelling van het huwelijk voor homoparen, twee jaar geleden in Frankrijk, een rol bij de besluitvorming. De Katholieke Kerk, en de paus in het bijzonder, hebben jaren fel actie gevoerd tegen de komst van het homohuwelijk in Frankrijk. Nu het huwelijk voor homoparen toch is gelegaliseerd ziet de paus dit als een minachting voor de waarden van de kerk. “Dat de socialistische regering tegen de wil van de kerk en de Franse gelovigen toch het homohuwelijk erdoor heeft gedrukt is nog altijd niet te verkroppen,” staat te lezen in de Franse media als zijnde de woorden die de paus in het onderhoud met Stefanini zou hebben gebruikt.

De paus zou tevens gezegd hebben dat de weigering “niet persoonlijk bedoeld” is. Feit is wel dat inmiddels een patstelling is ontstaan tussen de Franse regering en het Vaticaan. Het persoonlijk gesprek tussen de beoogde nieuwe ambassadeur en de paus heeft daar afgelopen week geen oplossing voor geboden.