Schijnhuwelijk Chinese homo's


 
Bron: gay.nl

Vrij Nederland publiceerde een reportage omtrent de schijnhuwelijken van Chinese homo’s en lesbiennes.

In China is de druk om te trouwen heel groot. Ook voor homo’s en lesbiennes. Bij wijze van compromis tussen traditionele normen en persoonlijke vrijheid gaan Chinese gays steeds vaker een schijnhuwelijk aan. Met elkaar. Vrij Nederland volgde een homo met een schijnhuwelijk. ‘Op den duur krijg je er een dubbele persoonlijkheid van.’

Acteerkunsten
Over zijn nepechtgenote zegt Warren: ‘Ze is de ideale vrouw. Als we in Beijing zijn, is het net alsof ze niet bestaat. We wonen apart en we bellen elkaar alleen als het nodig is.’ Een vriendin zou hij haar niet noemen, zo close zijn ze niet. Maar een goed team zijn ze wel: ‘Als we bij onze ouders op bezoek gaan, is het echt showtime: licht uit, spot aan.’ Warrens huwelijk is een zogeheten xinghun: een schijnhuwelijk tussen een lesbische vrouw en een homoman.

Warren woont eigenlijk samen met zijn vriend in Beijing. Ver van zijn familie in Zuid-China is hij vrij om te doen en laten wat hij wil. Iedereen die om hem geeft, mag weten dat hij homo is, zegt hij in Vrij Nederland. Maar zijn ouders vallen daar als vanzelfsprekend niet onder. Een paar keer per jaar bezoekt hij hen en speelt de rol van de getrouwde zoon. Zijn ‘nepvrouw’ speelt de lieftallige echtgenote.

De grote gebeurtenis van het leven
Volgens Vrij Nederland is het in China niet de vraag of je trouwt, maar wanneer. En die vraag wordt vaak gesteld. Vanaf je 23ste informeert je omgeving steeds vaker of je de zhongshen dashi, ‘de grote gebeurtenis van het leven’, al volbracht hebt. Vooral voor vrouwen is de tijdsdruk groot.

Tegen z’n dertigste is bijna iedereen getrouwd. Ben je na die leeftijd nog alleenstaand, dan is het onwaarschijnlijk dat je nog een partner vindt. Hoogopgeleide ongetrouwde vrouwen van boven de 28 worden shengnü genoemd: ‘kliekjesvrouwen’. Voor laagopgeleide ongetrouwde mannen is de benaming guang gun, ‘kale tak’, gereserveerd.

Nog meer druk voor homo’s
Jonge homo’s en lesbiennes kunnen in grote steden een vrij open bestaan leiden: ze wonen samen met hun partners en gaan uit in de vele gaybars. Maar ze weten dat ook zij er op den duur aan moeten geloven. Door met elkaar te trouwen, hopen ze aan de sociale druk te voldoen, maar ook iets van hun vrijheid te behouden.