1 op 3 Nederlanders: homo’s mogen trouwen, niet zoenen


 
Bron: winq.nl

Het laagje acceptatie van homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen blijft dun. Dit zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een reactie op het rapport ‘Wel trouwen, niet zoenen’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In het rapport staat dat 66% van de Nederlanders positief staat tegenover homo- en biseksualiteit. 78% is voor het huwelijk tussen M/M en V/V. Toch vindt meer dan een derde van de bevolking (35%) het aanstootgevend wanneer twee mannen elkaar in het openbaar zoenen. Als het gaat om twee zoenende vrouwen ligt dat percentage op 24 procent. Bij een zoenend heterostel is dat slechts 12%. 28% heeft er moeite mee dat mannen hand in hand met elkaar lopen.

Tanja Ineke: ‘Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met ets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen. Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt.’

Om acceptatie te versterken, wil het COC onder meer betere voorlichting over LHBT’s op school. Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies. Want hoewel LHBT-voorlichting sinds 2012 verplicht is in het primair- in voortgezet onderwijs, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW dat er op docentenopleidingen slechts ‘zeer summier’ aandacht is voor het onderwerp. Het COC verwacht dat verplichte LHBT-voorlichting op docentenacademies zal leiden tot beter getrainde docenten en meer en betere LHBT-voorlichting op school.

Terug naar het onderzoek, dat het SCP in 2012 heeft gehouden onder 2083 Nederlanders. Hieruit blijkt verder dat 11% negatief staat tegenover transgenders. Eenderde vindt dat er ‘iets mis is’ met mensen die zich geen man of vrouw voelen.

Over biseksuelen bestaan ook veel vooroordelen. Zo denkt 12% dat biseksuelen ‘er nog niet uit zijn’ wat hun seksuele voorkeur is. 10% vindt dat bi’s geen monogame relaties kunnen aangaan.

Het SCP schrijft maandag dat met name ouderen boven de 70, ‘beslist religieuze mensen’ en de achterban van de ChristenUnie een negatieve houding tegenover LHBT’ers hebben.

Zo is 47 procent van de ChristenUnie-stemmers negatief over homoseksuelen. Bij het CDA is dat 11 procent, gevolgd door de PVV met 10 procent.

(Dinsdag 19 mei extra cartoon vanwege Eurovisie Songfestival)