Documentaire 'Vrijen in Vrijheid' (NPO 3)

zondag 11 oktober 2015

Zondag 11 oktober – NPO3 om 23:30 uur

‘Vrijen in Vrijheid’ is een documentaire van Marieke Slinkert, Sipke Jan Bousema en Babette Aalberts (24Life)

Het was een experiment tijdens de Amsterdam Gay Pride dit jaar:: Love Exchange. Vijf Nederlanders begeleidden tijdens de Gay Pride week vijf ‘Heroes of love’ uit alle delen van de wereld. Daar zijn korte filmpjes van gemaakt die via internet te zien zijn. Aan de hand van de filmpjes is nu de documentaire ‘Vrijen in Vrijheid’ gemaakt die zondag 11 oktober te zien is op NPO3, om 23:30 uur.

De Heroes of Love komen uit landen waar de liefde grenzen kent en waar wetten zijn om van iemand te houden. Waar levenslang staat op het feit dat je homo of lesbisch bent.

  • Margriet van der Linden beleeft de week samen met transman Jabu uit Zuid-Afrika die op het punt staat een operatie te ondergaan die hem man maken.
  • Bas Kosters gaat op stap met Bekim uit Macedonië, die dagelijks met de dood wordt bedreigd. De totale vrijheid en liefde overvalt hem elk uur dat hij in Amsterdam over straat loopt.
  • Berget Lewis maakt lol met Tatjana uit Moskou, die als lesbische activiste graag een keer in het huwelijksbootje stapt. Maar wel in mannenkleding.
  • Erik Arbores bouwt een feestje met de Oegandees Kerin (foto onder). Zij woont al een jaar in een asielzoekerscentrum in Nederland en beleeft samen met Erik voor de eerste keer de echte vrijheid van Nederland.
  • Dragqueen Jennifer Hopelezz neemt de Oekraïense Drag Zhanna mee naar zijn scene en bereidt hem voor de op de Drag Queen Olympics. Zhanna loopt voor het eerst in Drag op straat in Amsterdam, iets wat onmogelijk is in Charkov waar ze woont, en voelt zich zo vrij als een vogel. Zij wil nooit meer naar huis.

Een ontroerende film over vrijheid aan de grachten en liefde zonder grenzen. Het wordt voor allen een overweldigende ervaring waarbij wordt gelachen en gehuild. Vol ongeloof varen ze samen door de grachten, worden toegejuicht door duizenden mensen en kunnen ‘Vrijen in vrijheid’.

vrijen-in-vrijheid
(Foto: Stefan Ammerlaan / Love Exchange 2015)

Tags: ,