Homo's ontvluchten kleine dorpen in Overijssel: 'Onbekend maakt onbemind'


 
Bron: destentor.nl

Homoseksuelen hebben het vooral in kleine dorpen heel moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen. Pesterijen liggen op de loer, vaak worden ze met de nek aangekeken. Dat zegt directeur Antek Olszanowski van het antidiscriminatiebureau Artikel 1 in Overijssel ter afsluiting van de Coming Out Week in Enschede. Er is niet een specifiek dorp dat er uit springt.

Volgens Olszanowski krijgt het bureau jaarlijks 50 klachten binnen over discriminatie van homoseksuelen. „De meesten daarvan komen uit de kleine kernen op het platteland. De acceptatie is daar duidelijk minder. En onbekend maakt onbemind, dat zie je vooral daar.”

Anoniem
Het bureau krijgt dan ook bij herhaling meldingen van homo’s en lesbiennes die hun dorp ontvluchten en verhuizen naar de grote steden Enschede, Deventer en Zwolle. „Niet alleen vanwege de grotere acceptatie daar. Ze kunnen er ook anoniemer leven. Maar zo zou dat niet moeten.”

Verslechtering
De directeur ziet in de situatie in Overijssel geen verbetering, eerder een verslechtering. „Als ik het vergelijk met ons eerdere rapport van drie jaar geleden, dan zie je dat de lontjes in de samenleving steeds korter worden. En mensen worden juist steeds onbeschofter.” Hij wijt dat vooral aan de vlucht die sociale media hebben genomen. „Alles gebeurt in een impuls en wordt direct de wereld in geslingerd. Ik vrees dat we wat dat betreft het dieptepunt nog niet hebben bereikt.”

Olszanowski raadt homoseksuelen aan om het dorp niet te ontvluchten, maar er maatschappelijk actief te worden. „Als je je in het verenigingsleven stort of op sociaal-cultureel werk, dan kom je vanzelf in contact met je buren en meestal groeit daar dan wel iets moois uit. In dorpen werkt het immers ook zo: als je actief bent in de eigen plaats dan beschouwen ze je ineens als ‘een van ons’. En daar moet je niet aankomen.”

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!