Eenzaamheid komt vaker voor onder gays


 
Bron: winq.nl

Wie lesbisch, homo, bi of transgender is, is ‘anders’ dan de meeste mensen. Cijfers laten zien dat LHBT’s zich vaker dan gemiddeld eenzaam voelen.

Movisie heeft een handreiking LHBT-emancipatie uitgebracht over eenzaamheid. Het blijkt dat LHBT’s niet alleen een groter risico lopen om zich eenzaam te voelen dan hetero’s. Er zijn namelijk ook grote verschillen binnen de LHBT-groep: onder meer jongeren, ouderen, transgenders en vluchtelingen lopen meer risico op eenzaamheid.

Maar ook voor LHBT’s die opgroeien in een godsdienstige gemeenschap waarin LHBT-gevoelens taboe zijn, ligt eenzaamheid op de loer. Daarnaast zijn LHBT’s met een verstandelijke beperking een belangrijke risicogroep voor eenzaamheidsproblematiek.

In de handreiking worden vijf werkzame elementen genoemd die goed toepasbaar zijn om eenzaamheid onder LHBT’s te bestrijden:

  1. zorg voor een stevig sociaal netwerk;
  2. zorg dat de aanpak negatieve interpretaties en verwachtingen van sociale situaties doorbreekt – dat stimuleert weerbaarheid;
  3. stimuleer maatschappelijke participatie: belangeloze inzet voor anderen;
  4. zorg voor continuïteit – eenmalige actie draag niet bij aan blijvende verandering;
  5. betrek de specifieke LHBT-doelgroep bij het ontwikkelen van projecten die op hen gericht zijn.

De handreiking wordt afgesloten met tips voor gemeenten en voor sociale professionals of zorgverleners bij het verminderen van eenzaamheid onder LHBT’s.

Meer weten? Dan kun je de handreiking ‘Eenzaamheid onder LHBT’s’ hier downloaden.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!