Roze Filmtip - Pasolini (2014)

vrijdag 18 december 2015

Filmhuis De Keizer – Keizerstraat 78 te Deventer
Vrijdag 18 t/m woensdag 23 december – diverse aanvangstijden

Aanvangstijden:
Vrijdag 18 december – 14.30 uur
Maandag 21 december – 20.30 uur
Dinsdag 22 december – 17.45 uur
Woensdag 23 december – 20.30 uur

Pasolini (Frankrijk, Italië 2014)
In het dromerige, hypnotiserende Pasolini, een kaleidoscopische mix van realiteit en fantasie, reconstrueert Abel Ferrara de laatste noodlottige dag in het leven van Pier Paolo Pasolini.

Pasolini vecht met zijn kunst tegen de bestaande orde. Zijn geschreven werk is provocerend, zijn films worden veroordeeld door de censoren, veel mensen houden van hem en evenveel mensen haten hem. Net terug uit Stockholm, op de dag van zijn dood, werkt Pasolini in de ochtend aan zijn nieuwe roman en bereidt zich voor op enkele interviews later die middag over zijn laatste film: Salò, of de 120 dagen van Sodom. Hij luncht thuis met zijn geliefde moeder en beste vrienden, waaronder actrice Laura Betti. Hij speelt voetbal met de jongens uit de buurt en rijdt ‘s avonds met zijn Alfa Romeo de nachtelijke, eeuwige stad in, op zoek naar avontuur. In het ochtendgloren wordt hij vermoord gevonden op het strand bij Ostia.
(Drama; 78 minuten)

“Ferrara’s portret van Pasolini is niet ver verwijderd van diens eigen Il vangelo secondo Matteo, ook zo’n portret van een aangekondigde dood, vol wanhoop en verlossing.” (de Filmkrant****)

Voorafgaand aan deze film wordt de voorfilm Primary Expansion vertoond (Johan Rijpma, 2012, 1 min.). Stippen in primaire kleuren expanderen zich tot fijne structuren als reactie op een toenemende druk. Wanneer verschillende primaire kleuren overlappen ontstaan er nieuwe kleuren die zich door deze overlapping op een nieuwe manier uitzetten. Het proces blijft rijke en complexe structuren produceren vanuit het mengen van kleuren en de kleine imperfecties die hiermee samen vallen, totdat de druk te hoog wordt.

Het is inmiddels mogelijk kaarten te kopen en te reserveren voor ‘Pasolini’ via deze link.

Meer informatie over Filmhuis de Keizer is te vinden via de website van Filmhuis de Keizer.

Tags: