Malawi worstelt met anti-homowetten


 
Bron: rozegolf.net

In Malawi is een discussie opgang gekomen over rechten voor homo’s, sinds de regering kenbaar maakte de anti-homowetgeving uit de koloniale tijd te willen schrappen.

Voor homoactivisten komt het standpunt van de regering ongeloofwaardig over: er wordt al jaren gesproken over het afschaffen van het verbod op homoseksualiteit, maar nog altijd worden homo’s gediscrimineerd en belaagd vanwege hun geaardheid.

Duivel
De plannen van de regering leiden tot een opmerkelijke uitspraak van Ken Msonda, woordvoerder van People’s Party, een voormalige regeringspartij in Malawi. Volgens Msonda zijn homo’s en lesbiennes ‘erger dan honden’. Hij noemde homo’s en lesbiennes ‘zonen en dochters van de duivel’.

‘Ze arresteren lost het probleem niet op. Vroeger of later komen ze weer vrij. De enige manier om het probleem op te lossen is ze te doden. Mensenrechten? De duivel heeft geen rechten.’

De Malawi Law Society (MLS) heeft de uitspraken van Msonda maandag veroordeeld. Volgens MLS zijn de uitspraken ‘verachtelijk, onverantwoord en grenzend aan haat zaaien’.

Uit de kast
Dat het de regering ernst is om de homowetgeving te schrappen is op te maken uit het feit dat de 26-jarige Eric Samisa korte tijd nadat hij was opgepakt door de politie werd vrijgelaten.

Hij werd aangehouden nadat hij op televisie uit de kast kwam en de overheid opriep om snel werk te maken van de rechten voor homo’s. ‘Onze homofobe regering moet of alle homo’s uitmoorden of LHBT’s snel gelijke rechten geven.’

Samisa is na zijn vrijlating voor zijn eigen veiligheid ondergedoken.

Steun
Malawi is afhankelijk van buitenlandse steun en staat al langer onder internationale druk om de anti-homowetten af te schaffen. Dat ligt moeilijk gezien de conservatieve en religieuze krachten in dat land.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!