Onderzoek wijst uit: Hollywood is blank, man en hetero


 
Bron: volkskrant.nl

Hollywood sluit de ogen voor vrouwen, minderheden en LHBT’s. Van CEO’s achter de schermen tot kleine rolletjes op het scherm: de heteroseksuele man maakt de dienst uit. Dit concludeert de University of Southern California in een onderzoek.

De Californische universiteit keek naar de aanwezigheid van minderheden op televisie en in de bioscoop. Hiervoor zijn tien mediabedrijven onderzocht. Geen van hen scoorde een voldoende voor het tonen van minderheden, aldus de universiteit.

Slechts een derde van de tv- en filmrollen bleek voor vrouwen weggelegd. Acteurs van niet-blanke afkomst hebben het zwaarder: een kwart van de rollen wordt door hen vertolkt. In vijftig procent van de onderzochte films en series komt niemand van Aziatische afkomst voor, in twintig procent zijn geen zwarte acteurs of actrices te zien.

Op en achter het scherm
LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen of transgenders) komen er nog bekaaider vanaf. In 2 procent van de onderzochte rollen is de geaardheid niet-heteroseksueel. De universiteit telde slechts zeven transgenderrollen, waarvan vier uit dezelfde serie.

Ook achter de schermen is weinig diversiteit te vinden. Regisseurs zijn in 87 procent van de gevallen blank en in 85 procent van de gevallen man. Mannen hebben ook het monopolie in het Hollywoodschrijverschap: 72 procent van hen is man. In bestuursfuncties is 80 procent man. Etniciteit is bij bestuurders niet door de universiteit onderzocht.

OscarsSoWhite
Het onderzoek komt in de week dat de Oscars worden uitgereikt. In de opmaat naar het filmprijzenfestijn kwam er veel kritiek op het ‘veel te blanke’ Hollywoodlandschap. #OscarsSoWhite, zo luidde de hashtag waarmee veel filmliefhebbers hun ongenoegen over het witte filmfeestje uitten op sociale media. Regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith boycotten de Oscarceremonie dit jaar vanwege het gebrek aan diversiteit in de nominaties.

De Academy, verantwoordelijk voor de Oscarnominaties, kondigde eind januari veranderingen aan om de storm van de OscarsSoWhite-kritiek het hoofd te bieden. Grofweg zesduizend Academyleden verliezen hun stemrecht voor het leven na de komende uitreiking. Voortaan worden leden om de tien jaar beoordeeld op ‘activiteit’. Alleen zij die ooit genomineerd zijn voor een Oscar of wonnen, mogen blijven stemmen.
Hoofd van de Oscars Cheryl Boone Isaacs lichtte de keuze als volgt toe: ‘De Academy zal voorop gaan en niet wachten tot de industrie aansluit.’ 2016 is het tweede achtereenvolgende jaar waarin geen zwarte of gekleurde acteurs waren genomineerd.

De University of Southern California onderzocht 414 films en tv-series, met daarin 11.300 rollen. Een verschijning op het scherm werd als rol gezien wanneer de persoon in kwestie ook tekst had.

De 109 films die zijn onderzocht, komen uit het jaar 2014 en zijn gemaakt door grote studio’s. Hierin zijn ook zogenoemde arthousefilms opgenomen.

Er zijn 305 series, zowel op televisie als op internet, geanalyseerd, afkomstig van 31 netwerken en streamingdiensten. De series zijn uitgezonden tussen september 2014 en augustus 2015.

10 duizend regisseurs, schrijvers en bedenkers van shows zijn meegenomen in het onderzoek.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!