Dordtse richt eerste transgenderkoor van het land op


 
Bron: ad.nl

De Dordtse Meike Korteland heeft het eerste transgenderkoor van Nederland opgericht. Als hulpverlener bij Humanitas spreekt ze dagelijks met transgenders en kwam ze op het idee om een koor te vormen. “We zijn nog maar net bezig en het klinkt nú al mooi!”.

Sinds kort klinken er iedere donderdag de meest uiteenlopende nummers én stemmen uit één van de ruimtes van het gebouw van Humanitas in Rotterdam. Zo’n twintig transgenders vormen er het eerste transgenderkoor van het land en laten tijdens de repetities horen wat ze allemaal in huis hebben.

Hoge stemmen, lage stemmen, jong en oud, het koor is misschien wel één van de meest gemixte koren van Nederland. Maar juist die verscheidenheid maakt het wellicht de perfecte afspiegeling van de transgenders die het land rijk is. “Het zijn ook mensen in alle fases van hun transitie van man naar vrouw of andersom. Sommigen zijn al klaar, terwijl anderen net hebben besloten om die fase in te gaan,” vertelt Meike (33), de drijvende kracht en initiatiefneemster van het koor.

“Ik hoorde één van de jongeren, Reno, tijdens één van onze bijeenkomsten zeggen dat hij het liefst in een hol wilde kruipen en zijn hele transitiefase van meisje naar jongen over wilde slaan. Niet veel later hoorde ik een liedje op de radio, wat heel toepasselijk was op zijn situatie, en bedacht hoe gaaf het zou zijn om een koor te beginnen met de transgenders die bij Humanitas over de vloer komen.”

Het balletje begint al snel te rollen: ze regelt een dirigent, er komt een logopediste helpen en binnen de kortste keren heeft ze met haar enthousiasme genoeg mensen weten te overtuigen om zich bij het koor aan te sluiten. Zo ook de 25-jarige Reno en de 18-jarige Fiona. Voor de twee jonge leden is het koor een welkome afwisseling met de soms toch wel heftige gesprekken die ze voeren bij Humanitas. “Dat we konden praten wisten we al, maar nu blijkt dat we ook best aardig kunnen zingen”, zegt Reno trots.

Het koor is niet onopgemerkt gebleven: Transgenderkoor010 is genomineerd voor de Aardig Onderweg Award, waarmee ze kans maken op 12.500 euro om het initiatief nog net dat laatste duwtje in de goede richting te geven.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!