‘Leonardo da Vinci’s minnaar stond model voor Mona Lisa’


 
Bron: winq.nl

Niet alleen de vrouw van een rijke zijdehandelaar stond model voor de Mona Lisa, maar ook een knappe jongeling die een relatie zou hebben gehad met Da Vinci.

Dit beweert Silvano Vinceti, die aan het hoofd staat van een groep onderzoekers die zich het Nationale Comité voor het Culturele Erfgoed noemt. Hij baseert zijn bevindingen op infrarood onderzoek van de Mona Lisa.

Vinceti claimt dat de neus, het voorhoofd en de glimlach van de Mona Lisa opvallend veel lijken op andere schilderijen van Da Vinci. Voor de schilderijen van St. Johannes de doper en St. Anne en een erotische tekening van een engel stond Gian Giacomo Caprotti model, die ook wel Salai werd genoemd.

Vinceti stelt nu dat hij ook model stond voor het schilderij van de Mona Lisa, naast Lisa Gherardini, de vrouw van een welgestelde zijdehandelaar uit Toscane. ‘De Mona Lisais androgyn – half man, half vrouw’, zegt Vinceti. ‘Het schilderij is gebaseerd op twee modellen.’

Caprotti kwam hoogstwaarschijnlijk vanaf 1490 over de vloer bij Da Vinci. Hij was toen 10 jaar oud. De twintig jaar erna werkte hij als Da Vinci’s assistent. Hij kreeg de bijnaam Salai, wat ‘kleine duivel’ betekent.

In de kunstwereld is de bekendmaking met scepsis ontvangen. Volgens Martin Kemp, professor emeritus in de kunstgeschiedenis aan het Trinity College in Oxford is de onthulling een mix van bekende feiten, half bekende feiten en complete fantasie. Infrarood onderzoek voegt volgens hem niets toe. Bovendien weet niemand hoe Salai er precies uitzag.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!