Adelheid Roosen op Lustrum EHC

donderdag 23 juni 2016

Synagoge, Golstraat 3 in Deventer
Entree € 5,00 – Aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

Adelheid Roosen
Thema ‘Beter Samen Leven’

Het Etty Hillesum Centrum viert haar 20-jarig bestaan met een inspirerend cadeau over ‘Beter Samen Leven’ voor iedereen in Deventer. Wie kunnen we hiervoor beter vragen dan Adelheid Roosen? Ze is bevlogen theatermaakster in voortdurende zoektocht naar het kantelen van het perspectief dat wij hebben op de Ander, de ogenschijnlijke vreemde. Ze komt op donderdag 23 juni in de synagoge aan de Golstraat.

Het motto van het EHC is Beter Samen leven. Adelheid Roosen (1958) is daarmee op een hele eigen wijze op veel verschillende manieren in de weer. Wat begon met een theaterdrieluik over moslimmigranten (waaronder ‘de gesluierde monologen’) groeide uit tot een diepgaande ontmoeting van theatermakers en publiek met de wijken en hun bewoners. Vanaf 2010 ontwikkelde Roosen haar adoptiemethodiek waarbij theatermakers in adoptie gaan bij wijkbewoners om het contact met de ander te verdiepen en hun verhalen te verzamelen.

Of het nu over eerwraak gaat, mensen in de Bijlmer, kunstenaars in Syrië of haar moeder met Alzheimer, Adelheid wil in contact, in verbinding komen met de ander. Niet voor niets kende het Humanistisch Verbond haar in 2015 de Van Praagprijs toe omdat zij “een onvermoeibare voorvechter is van een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt.” In 2016 werd zij gevraagd toe te treden tot de Academie van Kunsten, op basis van haar artistieke verdiensten in het Nederlandse theaterlandschap.

Het EHC is heel blij met de komst van Adelheid Roosen naar Deventer. Als er iemand inspirerend en eigenzinnig kan vertellen over samenleven, is zij dat wel. Beginnend met de film ‘Mam’ over het contact met haar dementerende moeder, trekken we daarna, figuurlijk, de wijken in en zien we waar we gezamenlijk uitkomen. Gespreksleider is Ita van Dijk.

Wil je hierbij zijn? Dit kan, graag zelfs! Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5,00; aanmelden kan via administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003. De avond begint om 20.00 uur in de synagoge aan de Golstraat, inloop 19.30 uur.

Tags: ,