App moet LHBT-vluchtelingen helpen


 
Bron: parool.nl

LHBT-vluchtelingen ondervinden nogal eens problemen in asielzoekerscentra. Voor hen is er een app gemaakt waar ze alle informatie kunnen vinden over hulporganisaties waar ze terecht kunnen bij problemen. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) lanceerde de Rainbow Refugees app zondag op een bijeenkomst van homobelangen-vereniging COC. In haar toespraak roemde Bussemaker de vrijheden die LHBT’s in Nederland doorgaans genieten. “Maar in AZC’s bestaat soms een andere werkelijkheid.”

Strafbaar feit
Ze noemde de uit Oeganda gevluchte lesbienne Liz als voorbeeld. “In het azc heeft Liz zich niet altijd veilig gevoeld.” Bussemaker zegt dat vluchtelingen soms nog moeten ontdekken dat niet homoseksualiteit, maar discriminatie in Nederland een strafbaar feit is. “Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze aangifte kunnen doen.”

Maar het isoleren van LHBT’s in AZC’s is volgens de minister geen structurele oplossing. “We zetten niemand in een hokje apart, maar koesteren iedereen in ons midden.” In Amsterdam werden homovluchtelingen die zich onveilig voelden enige tijd opgevangen in safehouses. Die aparte opvang is inmiddels beĆ«indigd.

Aangifte
Daarom is er nu een app, Rainbow Refugees genaamd, die LHBT -vluchtelingen helpt om hier hun weg te vinden. Via de app kunnen asielzoekers meer informatie vinden over hun rechten, waar ze terecht kunnen als er problemen zijn en de namen van nuttige organisaties. Zo geeft de app ook aan waar ze aangifte kunnen doen als ze gediscrimineerd worden.

Ook is er sinds een paar maanden in elk asielzoekerscentrum een vertrouwenspersoon waar ze bedreigingen en discriminatie kunnen aankaarten.

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!